Страх и тревога заради трусовете край Охрид

Серията от земетресения в Македония - над хиляда на брой през последните три седмици, вече пораждат тревога сред населението.

Два нови труса са регистрирани на територията на Македония на обяд, показва справка на интернет страницата на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Първият от тях със сила 3,2 по скалата на Рихтер е от 13.51 часа (местно време). Епицентърът е на 7 км източно от Охрид и пет километра североизточно от село Косел, в близост да което се намира единственият активен вулкан на Балканския полуостров – Дувалото.

Малко по-късно, в 14.47 (местно време), е регистриран по-слаб трус от 2,9 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е бил на пет километра северозападно от Ресен и на шест километра северозападно от Янковец, с дълбочина от два километра. 

От полунощ насам последваха серия от трусове в района като две от тях бяха по-силни. Пет минути след полунощ земетресение с магнитуд 4.1 разтърси за пореден път района. В 6.29 часа (местно време) охридчани отново бяха събудени от земетресение от 3,8 по Рихтер. 

И докато сеизмолозите обясняват, че се очакват по-слаби трусове, които съвсем не представляват опасност, паниката, страхът и тревожността сред част от населението в региона са осезаеми, пише в обзор на "Фокус".

В македонските медии преобладават коментарите на експертите, които призовават хората към спокойствие, но не липсва и информация за състоянието на обикновените хора, които вече близо трета седмица живеят в напрежение от серията земетресения – над хиляда на брой, на които станаха свидетели.

Телевизия „Канал 5“ предава, че голяма част от жителите на Охрид са прекарали последната неспокойна нощ на плажовете под открито небе или в автомобилите си. Не са малко и онези, които са напуснали пределите на града.

IT.mk, който представя актуална информация за сеизмологичната активност, съобщава: „Няколко седмици охридчани и туристите в града са изплашени от земетресенията. Това е видно през последните дни след силния трус от пета степен по скалата на Рихтер. Гражданите няколко дни след земетресението все още са нащрек и спят в колите“.

След като привежда данни от Института по география при Природно- математическия факултет, съгласно които няма опасност от активиране на вулкана Дувалото край село Косел, МРТ обръща внимание, че Министерството на отбраната е отворило врати на военния лагер „Васко Карангелески" за всички граждани, чиито домове имат щети от серията трусове и имат нужда от подслон, докато обстановката се нормализира. 

Медията информира, че вече се извършва оценка на щетите от трусовете, като към настоящия момент са докладвани щети на 170 съоръжения. Прието е и решение превантивно да бъде затворена една детска градина. 

След повече от хиляда земетресения, които разлюляха Македония през последните три седмици, в охридското село Скребатно е поставена нова сеизмична станция, чрез която да бъде следена ситуацията, предава на свой ред скопският телевизионен канал „Телма“.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини