Джамбазки сезира Цацаров за заплахи на Бирали Бирали

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира главния прокурор за изказване на зам.-главния мюфтия Бирали Бирали.
В свое изявление в ефира на национална медия Бирали насажда заплахи и разделение на религиозна основа, смята евродепутатът, цитиран от партийния пресцентър. 

Затова, с тревога, призовава Сотир Цацаров да предприеме всички мерки в рамките на действащото законодателство и да разпореди проверка. 

След като беше съобщено, че съпругата и двете дъщери на Бирали са били бити пред столичен супермаркет на верска основа, за което бяха задържани и обвинени две момичета, той заяви, цитиран в сигнала до главния прокурор: 

"Следващия път някои от мюсюлманите няма да се сдържат и мога да Ви го кажа много отговорно, защото в момента мюсюлманите са много притеснени. Въпрос на време е някой да изпусне нервите си. Там вече нещата не могат да се удържат, повярвайте ми“. 

Той каза още, че ако всеки раздава правосъдие, няма да е по-различен от терорист.

Джамбазки е изпратил и писмо до Главното мюфтийство. В него той пита главния мюфтия Мустафа Хаджи застава ли зад думите и действията на заместника си и има ли готовност да подаде оставка, ако историята с нападението над дъщерите му се окаже невярна. 

Джамбазки се обръща и към Бирали - дали се чувства готов да понесе отговорност и той също да подаде оставка, ако се окаже, че е подвел обществото с неверни твърдения в национален ефир. Евродепутатът го пита и готов да понесе цялата строгост на закона, ако случката със семейството му се окаже „зле скалъпена лъжа“.

В телевизионното интервю Бирали каза и, че "ако всеки се опитва да раздава правосъдие, няма да е по-различен от терористите". Той призова и за единство в нацията. „Религиозният човек е смирен човек и не трябва да ни притеснява това, че има джамии и църкви, че се говори на различни езици“, смята зам.-главният мюфтия. 

След като бяха държани в ареста 12 часа и им повдигнаха обвинения за хулиганство, задържаните момичета разказаха, че всъщност те са били провокирани с обиди и удряни от дъщерите и жената на Бирали. Девойките, които са на 15 и 16 години, показаха синини и охлузвания по телата си. Те са си извадили медицински свидетелства. Момичетата бяха категорични, че не е вярно, че са нападнали мюфтийското семейство, защото майката била забрадена, а напротив - били обиждани, че са "к...ви", защото са по къси панталонки.
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини