Шефът на ”Шейново” за боя: Това беше терористичен акт

За мен побоят над д-р Албена Гагова се равнява на терористичен акт, заяви в интервю за Дир.бг директорът на столичната АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев.

На 1 юли 37-годишният Владимир Стоянов нападна и преби жестоко акушер-гинеколога д-р Гагова, след като тя отказала да му даде плацентата на новороденото му бебе. Вчера съдът остави бияча за постоянно в ареста, а той заяви, че е невинен.

Д-р Румен Велев е директор на АГ "Шейново" от 2014 г. Той е един от най-добрите акушер-гинеколози у нас. В болницата, която управлява, годишно се раждат над 2000 бебета.

- Д-р Велев, какво е състоянието на д-р Гагова?

- Все още състоянието й не е добро. И физически не е добре, но психическата травма е по-тежка. За съжаление може да отсъства от работа и повече от месец. 

- Днес, за втори ден, вие и лекарите в „Шейново“, протестирате символично срещу насилието 

- Ние искаме подкрепа. Искаме една справедлива присъда и искаме да се спре насилието в болниците. Това е, което искаме. Нямаме конкретни искания към някои от институциите или към Министерство на здравеопазването. Достатъчно закони има, просто трябва да се спазват. Това е изключително тежък инцидент. За мен лично, този случай се равнява на терористичен акт. Но нашият протест е символичен, защото трябва да си вършим работата. 

- Имало ли е други такива случаи в АГ „Шейново“? Имате ли охрана и ще увеличите ли мерките за сигурност? 

- Поне откакто аз работя в болницата, не сме имали такъв случай. Охрана имаме, но тя е на входа на болницата. Охранителни камери също сме поставили. Но д-р Гагова бе нападната и пребита на излизане от операционната зала. Там няма как да има охрана. Естествено сега ще подобрим малко охраната, но по-сериозни мерки няма как да се вземат, защото няма как да ограничим достъпа. Ние сме родилен дом. Бащите искат да си виждат децата, роднините искат да виждат родилките. Няма как да не им разрешим. 

- Как ще коментирате причината за побоя? Тази така желана плацента... 

- По принцип от известно време има такива тенденции в България. Но, вижте, това е незаконно – да се предоставят биологични отпадъци след хирургични интервенции. А плацентата е биологичен отпадък. Ако хората и тези неправителствени организации, които прокламират консумирането на плацента, успеят да докажат, че това е безвредно и има някаква полза, да има някакъв ред и някакво решение. Но на мен това с консумирането на плацента ми звучи абсурдно. 

- Очаквате ли биячът Владимир Стоянов да получи ефективна присъда? 

- Искрено се надяваме това да се случи. Всъщност от 2013 г. нападението над медицински лица е инкриминирано. И в Наказателния кодекс за такова нещо е предвидена ефективна присъда. И ако съдът приеме събраните доказателства, би трябвало да има такава. 

- Получихте ли подкрепа от институциите?

- О, да. Вчера министърът на здравеопазването Николай Петров бе в болницата, а днес и кметът на София Йорданка Фандъкова дойде при нас. С тях говорихме какво може и трябва да се предприеме. Защото това на пръв поглед изглежда като един криминален случай, но в глобален аспект тази агресия е доста сериозна и би трябвало всички – полиция, общество и неправителствени организации – да работим за спазването на правилата. 

- Как са съпругата на Стоянов и новородения му син? 

- Майката и бебето са добре. Днес ще бъдат изписани. Ние се постарахме по никакъв начин те да не усетят нищо от това, което се случи. Защото в крайна сметка те са пациенти, които не са различни от другите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини