Оправдаха съдия - станал жертва на провокация за подкуп

Софийският апелативен съд (САС) за втори път оправда районния съдия от Русе Николай Стефанов, след като прие, че той е бил жертва на провокация към подкуп.

Магистратът беше задържан при зрелищна акция с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. и обвинен, че чрез изнудване е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов. Парите били, за да одобри споразумение за условна присъда с негов непълнолетен клиент. 

На първа инстанция в Софийски градски съд (СГС) стана ясно, че до предаване на пари изобщо не се е стигнало, тъй като агент на ДАНС прибързал с ареста и Стефанов разбрал, че ще бъде задържан преди планираното предаване на белязани 500 лв. Затова и обвинението срещу него е за опит да получи парите. 

СГС прие, че съдията е поискал и направил опит да получи парите, но не и чрез изнудване на основния свидетел и граждански ищец Свилен Стефанов. След това апелативните съдии обаче оправдаха магистрата, а в началото на годината Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на друг състав на САС, тъй като предишният е оправдал Стефанов, без да се произнесе по обвинението в изнудване. 

Новият състав също е оправдал Стефанов, но в присъдата говори и за провокация към подкуп, осъществена от служителите на ДАНС и адвокат Стефанов, показва справка на "Правен свят". Тази част от мотивите на съда е засекретена, но в публикуваните се казва, че "съвместните действия на частния обвинител Свилен Стефанов и служителите на ДАНС с категоричност не отговарят на пасивно по съдържанието си разследване"". 

"Предприетите от органите на ДАНС действия във връзка с проведената операция за установяване на така наречената корупционната дейност на съдията не съответстват на стандартите, поставени в съдебната практика на Европейския съд по правата на човека, за да бъде прието, че подсъдимият не е жертва на извършена по отношение на него провокация", мотивират се още магистратите. 

Арестът е извършен след предварително уговорена и съгласувана с ДАНС среща с адвоката. Двамата били в автомобил и по план той трябвало да предаде парите и да слезе, което да е знак за агентите, че вече могат да задържат магистрата. Служителят на ДАНС Димитър Влахов обаче се развикал "Стой! ДАНС!" още преди Стефанов да слезе от автомобила, а пари не само не били предадени, а според САС не е установено дори, че адвокатът изобщо ги е носил в себе си, защото според протокола по делото, той ги предал едва на следващия ден. 

Според адвоката, съдията казал, че ще одобри споразумението, но с уговорката "ама няма ли да почерпите за това", след което пояснил, че иска поне 1000 лева. 

Версията на Николай Стефанов е, че адвокатът го е провокирал в Съдебната палата в Русе с репликата "А бе, Ники, тия прокурори много те говорят тебе". След това съдията действително започнал да търси адвоката, за да получи обяснение за какво става дума, а в една от срещите той само му казал, че имал предвид многото върнати дела и споразумения, но без да посочва имена. 

От кориците на делото става ясно още, че при тяхна среща съдията питал адвоката кога ще му върне заема от 500 лева, който му дал още през пролетта на 2014 г., а той обещал, "че ще оправи работата, тъй като имал клиенти и даже очаквал плащания на хонорари". 

Пред роднините на младежа, чието споразумение в крайна сметка било одобрено от съдията, адвокатът казал, че той е сменен и новият иска 1000 лева.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини