Австрия предупреждава за ”плашеща” ислямизация на Балканите

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскозил предупреди за опасността от нарастващото влияние на исляма върху страните от Югоизточна Европа.

"Виждаме ислямизация на Балканите, от която ни побиват тръпки", заяви влиятелния политик от редиците на австрийските социалдемократи и добави, че такъв развой на събитията е много тревожен, предаде македонската медия "МКД", цитирана от Агенция "Фокус".

"Силата и влиянието на ЕС на Балканите избледнява, а от друга страна Турция и Саудитска Арабия разпространяват своето влияние", каза Доскозил и добави, че Анкара е все по-влиятелна в Косово, Албания и Сърбия.

"Според мен на Турция вече не трябва да ѝ се позволява да изпраща свои войски в рамките на мисиите на НАТО на Балканите", подчерта австрийският министър, смятайки, че тяхното прекомерно разполагане не е в интерес на европейците.

"Германия и други страни не могат да спрат ангажираността си на Балканите, тъй като това може да наруши крехката демокрация и баланса на силите в региона", подчерта министърът.

Австрия, която не е членка на НАТО, в момента в рамките на програмата "Партньорство за мир" разполага около 700 свои войници в рамките на НАТО на Балканите. Въпреки това, след като Анкара блокира по-нататъшното участие на Австрия в тази програма поради острите критики от Виена срещу турското правителство, този брой в дългосрочен план може да се намали. Има намеци, че именно Турция би могла да запълни празнината. 

Балканите вече от десетилетия представляват естествено поле на интерес на ЕС. Но Европа е слабо подпомагана от САЩ. 

Съществуващата система бавно се разпада, а новите играчи на практика вече с единия си крак са в областта на Балканския регион и все повече разширяват своето влияние. 

Турция се опитва да спечели сърцата на жителите на региона с големи реставрации на джамии в Босна и Косово, в Сараево и Баня Лука, в Призрен и Прищина, като същевременно турски компании инвестират в Босна и Херцеговина и в Южна Сърбия.

В Косово, турските компании участват в хранително-вкусовата промишленост, в строителството на пътища и в енергийния сектор. Същевременно и в Албания се разпространява влиянието на Турция.

Финансова помощ в милиарди евро от ЕС с години се влива на Балканите. Въпреки че Съюзът е убедително най-големият донор, това не е така в съзнанието на жителите на региона.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини