Пламен Димитров в Кърджали: КНСБ ще инициира среща с премиера и български евродепутати за въгледобива

КНСБ   ще инициира  среща  с премиера Бойко Борисов  и  български  евродепутатиза да „изработят” единна  позиция и защитят българския  въгледобив. Това съобщи в Кърджали президентът на КНСБ Пламен Димитров, който присъства на Отчетно-изборната конференция на Регионалния съвет на КНСБ.

Искането на синдиката е във връзка с наказателната процедура от Европейската комисия срещу България заради замърсяване на въздуха със серен диоксид от централите на „Марица-изток“ край Гълъбово. По думите на  Димитров  страната ни трябва да  настоява  за ново обследване на еконормите . Според президента на КНСБ в ЕС са обследвани централи, но евроексперти не са проверявали българските предприятия. Поради тази причина  не са взети предвид и всички налични инсталации и техники.

 „Ще настояваме за прегласуване на регламента на  Комисията. Кратките срокове налагат да се обединят усилията на всички, за да  се защити   българския  въгледобив. Затова  ще  инициираме  тази среща още следващата седмица”, подчерта Димитров.

Той подчерта, че проблемът е сериозен и касае енергийната сигурност на България, защото 40 % от ел. енергия  у нас се произвежда в ТЕЦ –ове.     

Синдикалистът коментира също, че ако не се  намери решение  ще бъдат засегнати над 100  хиляди  работни места.

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини