Емануил Йорданов: Ще замажат очите на полицаите

Отсъствието на диалог в МВР и служителите от синдикалните организации е нещо, което съпътства управлението на ГЕРБ от 2009 година насам.

Това коментира пред Дир. бг бившият вътрешен министър в периода 1999 - 2001 г. Емануил Йорданов по повод предстоящия протест на полицаите, обещаните средства за компенсации за униформите и повече пари за бензин за патрулките. 

Едва ли нещо се е променило, а като гледам накъде вървят нещата очевидно няма и да се промени. Наскоро полицаите показаха униформите, които са осигурени в МВР, които те си купуват сами със собствени пари и по този начин стават спонсори на министерството. За съжаление никой в годините не ги чуваше. ГЕРБ управлява МВР от 2009 г насам. Най-странното е, че говорим за партия /бел.ред ГЕРБ/, възникнала от редовете на МВР, отбеляза Йорданов. 

Помолен да коментира думите на премиера Бойко Борисов пред националното съвещание на МВР: "Само че ме задължиха да купувам "Грипени"-и на последното заседание на МС, 800 млн. лв. за фрегати. Кой по-първо да стачкува? Явно сме призвани само да събираме пари и да се разплащаме за чуждите грехове. По-добре от нас, никой не го прави, защото досега никой не плаща“, Емануил Йорданов заяви: 


"Не зная защо точно в този момент решиха да се купуват изтребители такъв брой и при такива цени, едва ли изтребителите са първата грижа на държавата. В същото време полицаите се занимават с  проблеми, които ежедневно стоят пред хората. Така че на тях би трябвало да им се обърне повече внимание.

Тук са възможни два начина на мислене - единият е да им бъдат увеличени заплатите и да имаме по-завишени изисквания към тях, другият е да се каже не ни харесва как работят поради тази причина да им намалим заплатите. Мисля, че вторият е изключително грешен подход и той предполага абсолютна разруха в системата."


На въпрос не е ли закъсняло разрешението за повече бензин за патрулките, за да покриват и по-затънтените места, както и изплащане на компенсациите за униформите, Йорданов отговори: 

"Със сигурност е закъсняло, но оптимистичното е, че ще закъснее още повече, защото предполагам, че сега ще се хвърлят едни пари колкото да се замажат очите на служителите и след това отново ще забравят за съществуващите проблеми, никой няма да ги разреши до следващия протест и тогава отново ще се говори за същите неща." 

Щатът в МВР


"Ако беше достатъчен щатът в МВР щяха ли да говорят преди изборите, че въвеждат система, при която да има полицай във всяко село. За мен и това е една голяма глупост и популизъм, но в крайна сметка доста много трябва да се поработи по въпроса за щата на МВР, да се види не само къде липсват хора, а къде има и излишен щат. 

Приказките за чантаджии и хора на терен е опит да се отклони вниманието на хората и съответно да се намери някакъв виновен, в случая виновните са чантаджии те си седят на столчетата, те нищо не правят, а кои отговарят за въпросните чантаджии - политическото ръководство на министерството. И ако се върнете в годините назад ще видите, че нито един от министрите на ГЕРБ, а те управляват МВР без прекъсване от 2009 г., не е повдигал въпроса за личния състав", заключи Емануил Йорданов. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини