Държавният архив пуска в интернет древни еврейски книги

Търсачка в интернет насочва към староеврейски печатни книги в периода 15-19 в, съхранявани в Централния държавен архив. Това съобщи за "Стандарт" доц. Михаил Груев - председател на Държавната агенция "Архиви", във връзка с Международния ден на архивите, който тази година се провежда под мотото: „Архиви, гражданство и интеркултурализъм".

"Тези книги са издавани в еврейски печатарски центрове в Османската империя- Солун, Константинопол и Измир. И всъщност това е половината от една голяма колекция от около 11000 еврейски старопечатни книги,която се съхранява при нас, а до края на годината ще пуснем и останалите. В самите книги при научно-техническата им обработка, се откриха и много ръкописи, приписки в текстове", уточни доц Груев. При обработката на книгите и ръкописите архивистите са установили контакти с Тел Авив. Те се надяват да получат съдействие от Националната библиотека на Израел за разчитането на ръкописни текстове.

Доц. д-р Груев уточни, че от ДА "Архиви" правят това, което зависи от тях, за да покажат какво съдържа колекцията, кое е ценното. „По-този начин искаме да привлечем интереса на световни изследователи", допълни доц. д-р Груев. С тази колекция България кандидатства в класификацията за движимо културно наследство на ЮНЕСКО "Паметта на света".

За Международния ден на архивите традиционно се организират различни прояви, за да се изтъкне ролята на архивите и да се насочи вниманието към важността на професията. За читател на годината е номинирана проф.д-р Мария Николова, преподавател в Нов български университет, която 150 дни в годината има посещение в архивите. Според нея ДАА е най добре работещата институция в България.

Източник: http://www.standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини