Защо се плаща спортът в детската градина? Омбудсманът иска да е безплатен

Изображение 1 от 2

    Неписано правило е, че спортът в българската детска градина се плаща от години. Фактът затова обаче изплува официално в доклада на омбудсмана на България Мая Манолова за 2016 г., който бе приет от депутатите днес. 

    В доклада на Комисията за децата, младежта и спорта, прочетен от председателя й Славчо Атанасов, стана ясно, че омбудмсанът е получил сигнали от родители, че спортни фирми организират спортната дейност на малките срещу заплащане. Фирмите предлагат занимания по различни спортни дейности – от народни танци до спортни игри и футбол.

    Таксата за спорт в детската градина е около 20 лева месечно.

    По този повод от доклада на парламентарната комисия по спорт стана ясно, че омбудсманът е поискала това да бъде преустановено и в детските градини да се осигури безплатен учител по физическо възпитание. В доклада се препоръчва още и да се осигурят спортни площадки за децата с увреждания.

    Относно проблемите на децата Мая Манолова е поискала още интернатите да бъдат закрити.

    В Комисията по образование е отбелязано, че в училищата продължават проблемите с прием в училище, прием в детска градина и строителство на нови. Във висшите училища пък се оплакват от студентските такси и стипендии и качеството на административното обслужване.

    Омбудсманът Мая Манолова отчете, че през 2016 г. 27 037 души са потърсили помощ и съдействие от институцията на омбудсмана, което е с 12 хиляди повече от 2015 г. Манолова отчете, че 17 362 души са приети в приемната на омбудсмана.

    С единодушие парламентът прие доклада за дейността на омбудсмана за 2016 г.

    Източник: offnews.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини