Таяни призова за наказания, ако не се приемат бежанци

Европейската комисия трябва да се намеси и да се наложат санкции, ако не се спазват споразуменията за бежанците.
Да се започне наказателна процедура и да има финансови санкции.

За това призова председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, предаде от Брюксел репортер на Дир.бг.

В Европа трябва да се прилагат приетите правила. Може да се намери решение, но ЕС трябва да бъде единен. ЕП ще гарантира, че поетите ангажименти от страните ще се изпълняват, каза още Таяни. 

Председателят на Европарламента посочи, че се работи по въпроса за инвестиции в Африка, за да спре потока от бежанци от страните в този регион. 

Антонио Таяни съобщи още, че се работи и с правителството в Триполи да спре незаконната миграция. Той обаче отбеляза, че Либия е разделена в момента и това значително затруднява задачата.

Освен насилието, не трябва да се забравя и глада в тези региони, отбеляза Таяни и посочи че когато хората губят надежда, напускат родните си места. 

В края на юни ще има заседание на Европейския съвет по въпроса за бежанците, каза още Таяни.

Страните членки задължително трябва да прилагат решенията на ЕС за бежанците. Ако това не се случи, ще започнем процедури за налагане на санкции, заяви вчера европейският комисар по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос.
Европейската комисия ще уточни позицията си по откриване на процедури за нарушение, уточни Наташа Берто, нейна говорителка. 

По споразумение от 2015 г. Европейската комисия иска страните членки на ЕС да приемат общо 160 000 бежанци от Италия и Гърция.

Полша, Унгария и Словакия отказват да приемат бежанци по схемата с квотите. Словакия и Унгария оспорват квотите в Съда на ЕС. Преди дни и Чехия съобщи, че ще спре да приема мигранти от Италия и Гърция. Решението на Прага е мотивирано със съображения за сигурност. 
 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини