Борят се за живота на двама от ранените мигранти


Двама от нелегалните мигранти, които пострадаха при тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия” в неделя, са в критично състояние.
В Областната болница в Пазарджик остават 6 от настанените 7 бежанци, каза пред "Фокус" директорът на лечебното заведение д-р Васил Вълчев. 

Той обясни, че един от тях, който е с лицево-челюстна травма, е изпратен в болница „Свети Георги“ в Пловдив. 

„Двама от пострадалите са в реанимация, в много тежко състояние и с опасност за живота. Единият е с фрактура на бедрото и мозъчна контузия. Другият е с политравма – фрактури на лицеви кости, бедро, отстранен коремен орган, заради руптура. Те са оперирани, с интензивна реанимация, включваща кръв и плазма. Четирима са в Хирургично отделение, без опасност за живота“, обясни д-р Вълчев. 

Той допълни, че за пострадалите се полагат всички грижи, независимо, че не са български граждани и не са здравно осигурени.

По думите на зам.-директора на болницата Дора Шопова, комуникацията с чужденците е била много трудна, тъй като те не говорят английски, а у тях не са имали никакви документи. 

Катастрофата стана вчера на магистрала "Тракия" край Пазарджик. В микробуса, управляван от 16-годишно момче от София, което е криминално проявено и не е имало книжка, са пътували 17 нелегални мигранти. 9 от тях, както и самият шофьор, са загинали. Задържан е собственикът на буса. 

Директорът на "Гранична полиция" комисар Светлан Кичиков заяви, че мигрантите са преминали през зелена граница, а не са минали с буса през българската граница. 

"Преминаването е станало на място, където все още предстои да бъдат изградени системите за по-добро наблюдение, инженерно-възпрепятстващото съоръжение, обясни Кичиков, цитиран от bTV. 

По думите му тези хора са щели да бъдат заловени със сигурност на българската територия, защото задачата на службите е не само да ги възпират, а да унищожават тези канали, да стигнат до организатора. 

За жалост организаторите вече наемат непълнолетни лица да им вършат работа, тъй като всички знаят, че те не носят наказателна отговорност", допълни шефът на "Гранична полиция".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини