Във Франция разбиха българска банда за кражба и трафик на катализатори

Френската полиция разби българска мрежа за трафик на катализатори, пишат френските издания "Поан", "Паризиен" и "20 минют", цитирани от БТА.

Осем души, всички българи, са задържани вчера в Тараскон, Нарбон и Сен Ан, близо до Монпелие. Предполага се, че те са замесени в доходоносен трафик и кражбата на 600 катализатора. Щетите от кражбите се оценяват на между 650 000 и 700 000 евро.

Разследването е започнало още миналата година и се предполага, че мрежата е наброявала около 30 души. Крадците са действали по двойки, единият е извършвал кражбата, а другият е пазел. Откраднатите катализатори били заравяни в близки до мястото на кражбата гори. След това друг екип е идвал да изрови откраднатото, което е било изнасяно към България.

Там от него са извличани ценни метали, сред които има такива, търгуващи се за близо 30 000 евро килограма, като например платина, паладий и родий.

За откраднат катализатор всеки от бандата е получавал по 25 евро. Самото устройство за пречистване на отработените газове струва над 1000 евро.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини