Северна Корея арестува американец за вражески действия

Северна Корея потвърди, че е арестувала миналия месец американски учен, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на нарасналото напрежение между Пхенян и Вашингтон заради севернокорейската ядрена програма.

Ким Сан Дук, наричан също Тони Ким, беше арестуван на 22 април на летището на севернокорейската столица заради "извършени от него престъпни вражески действия, целящи да разрушат устоите на КНДР", се казва в съобщение на държавната информационна агенция КЦТА.

"Ким все още е в ареста и компетентните правосъдни органи разследват неговите престъпления", се уточнява в текста.

Ким Сан Дук е третият американски гражданин, задържан в Северна Корея.

Научнотехнологичният университет в Пхенян съобщи, че мъжът е бил арестуван, когато се готвел да отпътува от страната, след като преподавал няколко седмици в учебното заведение.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви миналата седмица, че задържането на американеца е опит на режима на Ким Чен Ун да използва мъжа като средство за натиск върху страната й и международната общност.

Научнотехнологичният университет беше основан от евангелисти чужденци и отвори врати през 2010 г., припомня АФП. В него преподават неколцина американци. Възпитаниците му са основно деца на елита.

Според южнокорейската информационна агенция Йонхап Ким е на 55 години и е участвал в програми за подпомагане на деца в селски райони в Северна Корея.

Още двама американци са арестувани в затворената комунистическа страна. Ото Уормбиър, студент на 21 години, беше осъден миналата година на 15 години принудителен труд за разпространяване на пропагандни материали. Пастор Ким Тхон Чхол излежава 10-годишна присъда за шпионаж. 
 

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини