Битата от ром лекарка: Крещеше ми, че ще ме смаже

Д-р Елена Милева от Спешна помощ в Котел, която бе нападната и бита в ромската махала на село Тича, разказа, че нападателят й крещял, че ще я смаже.

Поредният случай на насилие над медик стана на 16 април около 4.55 ч.

Получихме сигнал за припаднала жена. По време на прегледа попитах защо не е потърсила медицинска помощ още през деня. Тогава започнаха да ме снимат с телефоните и да ме гонят от дома. Дори не успях да приключа прегледа”, разказа пред Нова телевизия д-р Милева.

Според лекарката случаят не бил спешен, но все пак решава да транспортира пациентката.

„Жената бе болна от един ден. Каза ми, че има проблем със стомаха и е с болки в гърлото. Трябваше някой да отиде за носилката, за да я свалим. Домът на жената бе на едно стръмно място, имаше стъпала, а път дотам няма. Шофьорът остана в линейката и аз бях сама в къщата. Близките на болната обаче ми отговориха, че не били санитари“, каза още тя.

На излизане от къщата лекарката е нападната от 30-годишния син на болната.

"Блъсна ме и започна да ме обижда. Крещеше ми, че ще ме смаже. Аз съм му била детски лекар. Не съм решила още дали да го съдя. Чувствам се обидена и унизена", добави д-р Милева.

Младият мъж е задържан от полицията и срещу него е образувано досъдебно производство.

"Той си призна, че е бил агресивен, но след това отрече да е удрял лекарката”, каза Румен Гигов, зам.-началник на полицията в Котел.

В края на юни 2013 г. Народното събрание прие единодушно промени в Наказателния кодекс, с които нападение срещу медицински лица ще се осъжда с "лишаване от свобода". Посегателството се приравнява с причиняване на телесна повреда на полицай, съдия, прокурор, следовател и други длъжностни лица.

Нападението ще се наказва със затвор до три години при лека телесна поведа и до 10 г., ако поражението е тежко.

За медицински лица бяха определени лекари, стоматолози, акушери, магистър фармацевти и медицински сестри. 

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини