11 °C

А ти заключи ли колата? Нов трик "опразва" автомобилите...

Бандити крадат пари и вещи от колите с нов трик - заглушават централното заключване на автомобилите. Така колата ни остава отключена, въпреки че сме направили всичко, за да я заключим.

Новата мода в опразването на автомобилите става на паркингите пред големите вериги магазини или пред училища и детски градини. Там човек слиза набързо и оставя в автомобила чанта, компютър или друга примамлива за крадците вещ.

Когато излизат от колата, шофьорите я заключват с дистанционно и точно тук влиза нововъведенинето в кражбите. Бандитите са наблизо и заглушават дистанционното така, че колата реално остава отключена. Хората дори и не разбират това. 

"Заключих колата си, влязох да пазарувам и после се прибрах. Когато стигнах вкъщи, видях, че компютърът ми, който беше в багажника, го няма. Изненадах се, защото автомобилът не беше разбит", разказва потърпевш пред “Нова телевизия“.

Полицията е категорична, че става дума за нов вид измама.

"Зачестяват тези случаи в големите търговски вериги. Случаите се делят на два вида – първо - човек, който е следен, след като е изтеглил пари от банковата си сметка и второ - на случаен принцип чрез претърсване на автомобила”, коментира Здравко Дерелиев от Асоциацията на фирмите за търговска игурност и охрана.

Обикновено човекът, който извършва кражбата, стои на неголямо разстояние от автомобила или паркинга, където са набелязани мишените, заглушава сигнала посредством устройство, наречено тапа, или дистанционно, дигащо ролетна щора.

Натискането става преди водачът да е натиснал неговия бутон, за да се дублира честота на заключването му.

Дистанцията е около 10-15 метра от автомобила, обясниха още от МВР и допълниха, че заглушаващите устройства се продавали законно в интернет.
 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини