Защо пушат жените?

За мъжете цигарите са презареждане, докато за жените пушенето е средство против стреса, дразнението и излишните килограми.

Днес прототипът на пушача вече не е каубоят на Marlboro, олицетворяващ свободата, приключенията и мъжествеността, а младият човек, не много успял в социален план и притиснат от финансови затруднения, пише в днешния си брой германският Die Welt.

Освен това често типичният пушач е от женски пол.

"Докато негативните последици от тютюнопушенето за мъжкия и женския организъм са еднакви, мотивите са съвсем различни.

За мъжете това е удоволствие, а за жените пушенето е като успокоително, което помага да се справят със семейните проблеми, с раздразнението и стреса на работното място.

В състояние на стрес или страх всеки втори мъж и всяка четвърта жена посягат към алкохола. 45% от дамите и 16% от силния пол прибягват към лекарствени средства, а към цигарите – 39% от мъжете и 44% от жените.

Освен това много момичета започват да пушат с надеждата, че по този начин ще стопят излишните си килограми.

Според германския център по онкологични заболявания зависимостта към тютюна зависи от нивото на образование и доходите, а също и от семейното положение.

С други думи от жените пушат тези, които са по-малко образовани, неомъжени или разведени и тези, които отглеждат сами децата си.

"Много от момичетата предпочитат да ги нарекат "слабохарактерни", отколкото да се откажат от цигарите".

Ако се откажат, освен че ще помогнат на себе си, те биха допринесли и за състоянието на околната среда.
според данните от изследване само германските пушачи издишат 7500 т вредни вещества, което е равно на количеството, което биха избълвали 10 завода за изгаряне на отпадъци.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини