Съдът няма да брои отново бюлетините от референдума

Върховният административен съд (ВАС) няма да брои отново бюлетините от референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", и отказва да назначи съдебна математико-статистическа експертиза за това.

Това се разбира от определение от 22 март на петчленен състав на съда. Искането е на адвокатите на Слави Трифонов. Аргументите на съда, че са в касационното производство не се назначават експертизи и не се определят вещи лица за изготвяне на заключения по поставени от страните задачи. "Освен това разпоредбата на чл. 220 АПК регламентира забрана за фактически установявания и касационната инстанция преценява прилагането на материалния закон въз основа на фактите, които са установени от първоинстанционния съд в обжалваното решение. Затова направените в тази касационна жалба доказателствени искания следва да бъдат оставени без уважение", пише в определението петчленния състав.

Съдът ще проведе заседание по същество на 6 април.

Делото е на последна инстанция, след като от "Шоуто на Слави" обжалваха решението на тричленния съдебен състав на Върховния административен съд, с което референдумът, иницииран от предаването, не беше признат за задължителен заради липсващи гласове.

Магистратите приеха, че Централната избирателна комисия не е преброила около 490 валидни гласа, което е показала назначената по делото експертиза. За да стане допитването задължително обаче, са нужни още над 11 500 гласа.

След предсрочния парламентарен вот на 26 - март, Слави Трифонов даде две седмици на новия парламент да приеме въпросите от референдума и заплаши, че в противен случай ще протестира пред Народното събрание.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини