Товарните автомобилни превози скочиха с 22 на сто

Тежкотоварните автомобилни превози във вътрешността на страната и от и за България за третото тримесечие на 2008 г. спрямо второто нараснаха с 22 %, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), съобщава Монитор.

През третото тримесечие на годината превозените товари във вътрешността на страната и от и за България са общо 54,57 млн. т (вкл. транзитни превози). От тях вътрешните превози са близо 52,48 млн. т (ръст от близо 23% за тримесечие), а външните - близо 2,09 млн. т (ръст от 20 % за тримесечие).

Малко над половината от всички сухопътни товарни превози от България за чужбина са превозените товари от страната ни за ЕС. При това като обем превозените с камиони товари по направление от България за други страни (вкл. и от ЕС) са почти двойно повече, отколкото в обратната посока.

Прави впечатление още, че изнасяме по суша стоки главно за съседните ни страни, като товарите за Гърция са 40 % от всички превози за ЕС, а за Румъния - 38 %.
Товарните сухопътни превози по направление от други страни за България са изцяло доминирани от Гърция, откъдето идват две трети от товарите с камиони в рамките на ЕС и над половината от всички товари, идващи от чужбина с камиони.

Що се отнася до тежкотоварните превози във вътрешността на страната, традиционно преобладават като обем тези от и за т.нар. Югозападен икономически район (София, Благоевград, Кюстендил), на който се падат около 28 % от превозите (и в двете посоки) спрямо общия обем за всичките 6 икономически района на страната.

Все пак превозените товари до Югозападния район имат лек превес спрямо изнесените от него към други области на страната, сочат статистическите данни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини