Ясен Тодоров: Да не величаем румънската прокуратура

"Нека бъдем повече патриоти, а не да величаем спорни достижение на други държави, защото Балканите са взривоопасна зона и последните 25 години островът на спокойствието е България, въпреки икономическите неуспехи и вътрешните дрязки". Така членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) коментира темата с посещението на Лаура Кьовеши, главен прокурор на Националната агенция за борба с корупцията в Румъния (ДНА).

То по думите на Тодоров било провокация от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който покани Кьовеши. Конференцията с румънския прокурор не случайно била насрочена за ден и час, в които се знае, че има заседание на ВСС, аргументира се Тодоров. Като политически определи завършека на речта на Панов в четвъртък, когато Панов каза, че няма зад гърба си българския Клаус Йоханис.

В желанието си да критикува Панов Тодоров влезе в яростна защитата на президента Румен Радев. Той подчерта, че държавният глава се е срещнал предишния ден с румънския антикорупционен прокурор и затова не присъствал на конференцията. Освен това Радев още в предизборната си кампания заявил, че харесва румънския модел и иска да разбере какъв е опитът им. 

Председателят на етичната комисия в прокурорската колегия на ВСС препрати към Панов отговора на въпроса защо му е на председателя на ВКС да провокира членовете на съдебния съвет с гостуването на Кьовеши. Но заяви, че е факт циркът, който е станал в съдебната палата (провокации от евродепутата Николай Бареков, който бе дошъл в качеството на гражданин, но не бе допуснат вътре в залата - бел.ред.) и той щял да се използва от поне две политически партии, чиито основно мото в програмите им било следване на румънския модел. Тодоров обаче подчерта, че тези партии крайно осъждат народния съд в България, за което бил съгласен с тях, но те величаели една правораздавателна система, чието начало било поставено с "публична екзекуция на държавния глава на тази държава".

Ясен Тодоров заяви, че в Румъния може би имат добри практики, които могат да се използват, но трябва да се провери дали няма много присъди в Европейския съд по правата на човека след решенията на румънските съдилища.

На конференцията в четвъртък Кьовеши заяви, че решения след техни обвинения не са стигали до европейския съд в Страсбург. 

Тодоров упрекна Панов и за това, че е уволнил свои служители с по думите му заповед, за която няма правомощия. В четвъртък мнозинството във ВСС използва отсъствието на Панов, който бе на конференцията с румънския главен прокурор, за да изслуша уволнени от ВКС служители. Все пак в крайна сметка бе решено да чуят мотивите на Панов и тогава да вземат решение по въпроса. Тодоров каза, че в концепцията си - при кандидатстване за поста шеф на ВКС, на която ВСС повярвали, Панов е поддържал тезата, че актовете на съдилищата трябва да се обясняват на гражданите. Сега обаче уволнил служители на основание съкращаване на щата, за което нямал правомощия, защото намаляването на щата е в правомощията на ВСС. Тодоров заяви, че Панов се държал като "патриций", а другите били "плебса". Даде му и съвет - като върви нагоре, да не подминава хората, които ще срещне и надолу.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини