Първата жена в космоса - Валентина Терешкова на 80

Първата жена космонавт в света Валентина Терешкова навършва 80 години на 6 март.

Като командир на космическия кораб "Восток-6" тя извършва историческия полет на 16 юни 1963 год. Прави 48 обиколки около Земята.

До момента Терешкова си остава единственната жена, която е осъществила полет не като част от екипаж, а пилотирайки кораба самостоятелно.

Президентът на Русия Владимир Путин, колегите ѝ, които в момента са на околоземна орбита в МКС и хиляди фенове изпратиха специални поздравления на легендарната Чайка. 

"Мащабът на Вашата личност е потресаващ! Вие сте удивителна, уникална, красива жена-космонавт, майка, баба, кумир за десетки милиони земляни. Вие нямате равна! И ние оттук виждаме отлично това" - пише Олег Новицкий от МКС.

Роскосмос покани потребителите в социалните мрежи да се включат в поздравителния маратон  с хаштаг #чайкасюбилеем.

RT публикува някои слабо известни факти за Терешкова.
Класифицираната мисия била представена за състезание по парашутизъм
Терешкова е дъщеря на тракторист и работничка във фабрика, които живеели в село близо до Ярославл в централната част на Русия. На 20 години тя е регионален шампион по скачане с парашут и има 90 скока, когато  е избрана сред повече от четиристотин кандидати да пилотират космически кораб. Не само опитът ѝ на парашутист играе роля при избора, но и произходът ѝ от работническата класа, както и характерът.  Имало общо пет млади жени, които преминали през изключително трудната подготовка, но излетяла Терешкова, наричана "Гагарин в пола" от човека, който отговарял за тяхното обучение.

До успешния старт цялата мисия е класифицирана. В деня на полета Терешкова казала на семейството си, че заминава на състезание по парашутизъм. Майката на Валентина научила за реалното местонахождение на дъщеря си по радиото, докато 26-годишната Терешкова обикаляла Земята в космоса. Тя прекарва почти три дни - 70 часа и 50 минути - на космическия кораб. 

Позивната ѝ е Чайка.

Гладна за хляб и болна в скафандър
Храната се оказала голямо предизвикателство за космонавта. "Хлябът е остарял - не го ям. Гладна съм за черен хляб, картофи и лук Водата е хладна и приятна. Соковете и бифтекът също бяха добри. Повърнах веднъж, но това не е заради ... смущения във  вестибуларния.... , а заради храната", пише Терешкова в дневника си за космонавтската храна в тубички. Въпреки това по-късно казва, че нейното заболяване е в резултат на консервираната риба и лимоновия пай, които яла преди полета.

Обемистият скафандър бил друго предизвикателство, натискът от каската бил силен, Терешкова викала от болка и в един момент я чули да тананика песни, за да отблъсне агонията.

Когато контролният център на мисията опитал да се свърже за последната комуникационна сесия преди кацането, Терешкова не отговаряла. Екипът на земята проверил камерата и видели, че спи.

Счупени моливи и основна грешка в програмата на полета
По време на космическата мисия на Терешкова е имало сериозна извънредна ситуация на борда, която тя пази в тайна в продължение на десетилетия. Едва наскоро наруши мълчанието си и призна публично, че е имало грешка в програмата за контрол, вследствие която космическият кораб се издигал вместо да влезе низходяща орбита. От борда на "Восток-6" през 1963 г. тя съобщава на проблема в центъра за контрол на мисията и ръчно въвежда коректни данни в програмата, за да може да се върне на Земята. След успешното приземяване Сергей Корольов - водещият коструктор на съветската ракета, се приближил до нея и помолил да не казва на никого за инцидента.

В космоса тя не водела дневника си. Терешкова казва, че не успяла да направи това, тъй като и двата ѝ молива се счупили.

Кацане с насинен нос
Космическата капсула с Валентина Терешкова се приземила на 19 юни 1963 г. в Алтай, в южната част на Сибир. Това било по-скоро твърдо приземяване, защото Терешкова има трудности при контрола на парашута. Тя припомня, че е имало силни ветрове и дори трябвало да "застане на главата си" за кратко по време на спускането. Когато тя най-накрая успяла да се справи с парашута, имала "голяма синина" на носа си.

Кацането било пресъздадено на другия ден
Лекарите трябвало да прикрият синините на Терешкова и в деня след действителното ѝ кацане сцената била възпроизведена, за да бъде заснета. Тя влезла отнова в капсулата, а актьори играели хората, работещи до нея. Един от актьорите отворил капсулата и от нея невредима и усмихната излезла Терешкова. Именно това влезло в световните новини. 

Майка на космическото дете
През същата година Терешкова се омъжва за третия съветски космонавт - Андриян Николаев. На пищната сватбена церемония на първия в света "космически брак" присъства съветският лидер в момента, Никита Хрушчов. Има спекулации (гневно отхвърлени от двойката), че бракът е сключен по настояване на учените, които искали да изследват последиците от пътуването в космоса върху размножаването.

През юни на 1964 г. Терешкова ражда първото си и единствено дете, дъщеря на име Елена. През 1982, когато Елена достига пълнолетие, Терешкова и Николаев се развеждат. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини