US сенатор иска да кръсти на Немцов улица пред руското посолство

Американският сенатор Марко Рубио внесе предложение улицата пред руското посолство във Вашингтон да бъде прекръстена на името на убития опозиционер срещу режима на Путин Борис Немцов.

Рубио, който е републиканец, предлага улицата да се казва "Борис Немцов Плаза".

"Той бе само един от критиците на Владимир Путин, които бяха ликвидирани или хоспитализирани", посочва в мотивите си сенаторът. "Създаването на "Борис Немцов Плаза" ще напомня завинаги, че гласовете на тези дисиденти са живи и че защитаването на свободата не може да бъде заглушено", добавя той.

Немцов бе убит в края на февруари 2015 г. в Москва. Той бе застрелян дни преди голям митинг на руската опозиция и в момент, в който работеше по доклад за ролята на Кремъл в доставки на оръжие за руските сепаратисти в Източна Украйна. Политик и бизнесмен, той бе един от създателите на партия „Съюз на десните сили“. Немцов е автор на изключително критични доклади за управлението на Путин. През декември 2010 г. Владимир Путин обвини Немцов в телевизионно предаване на живо, че е сред хората, които искат "пари и власт", готови да "разпродадат цяла Русия".

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини