Турският съд остави в ареста германски журналист

Германският журналист, задържан в Турция преди две седмици, ще остане в ареста в очакване на процеса. Истанбулският съд наложи тази мярка, предаде „Ди Велт“.

Дениз Юджел – кореспондент на „Ди Велт“, който има турско и германско гражданство – бе арестуван по обвинения в разпространение на терористична пропаганда и насаждане на омраза.

Дениз Юджел е бил издирван от властите във връзка с публикации за хакерска атака срещу електронната поща на турския министър на енергетиката. Главният редактор на „Ди Велт“ Улф Пошард изрази надежда, че ще има честен процес срещу кореспондента и в крайна сметка ще се докаже неговата невинност.

След опита за военен преврат в южната ни съседка бе въведено извънредно положение, което позволява на властите да държат дадено лице зад решетките до 14 дни, след което съдията може да удължи мярката.

Дениз Юджел е бил разпитват в продължение на три часа от прокуратурата в Истанбул, преди съдия да наложи мярката.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази разочарованието си от новината, че германският журналист ще остане в ареста. Тя добави, че германското правителство ще продължи да работи усилено, за да има справедлив процес срещу кореспондента на „Ди Велт“.

Външният министър Зигмар Габриел пък заяви, че делото подчертава „драматичните времена за Турция и за немско-турските отношения“.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини