Вълчев пише нов закон за науката, готви национални професори

Нов закон за научните степени и звания пише МОН до седмица-две, съобщава Монитор.

Промените в първоначалния вариант на законопроекта били обсъдени на тайна среща миналата седмица в резиденция "Лозенец" между министър Даниел Вълчев и някои от ректорите на висши училища. Това съобщи вчера Христо Лафчиев от Сдружението на младите учени "Когито".

Подобреният вариант на законопроекта ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет през февруари.
На въпросната среща били обсъдени десет точки. По думите на Лафчиев част от тях предвиждали въвеждането на временни трудови договори за асистентите, доцентите и научните сътрудници. Досегашните доценти ще станат "университетски професори" в конкретно висше училище.

Предвижда се въвеждането на "национални професори", като последните ще са такива, ако имат втора докторска степен.

"Министерството иска да застопори конкретни професори към университетите. Ако си опонент на ръководството му обаче, за да напуснеш този ВУЗ, трябва да издържиш нов конкурс", коментира доц. Лиляна Вълчева, председател на Синдиката за висше образование към КНСБ.

Проф. Стоян Денчев, ректор на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии, заяви, че е присъствал на срещата с министър Вълчев, но само 10 % от изнесената от Лафчиев информация, отговаряла на истината.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини