Турският Дианет обвини Германия в ислямофобия заради погнатите имами

Турският Дианет, министерството за мюсюлманското вероизповедание в югоизточната ни съседка, предположи, че обиските на апартаментите на четирима имами от страна на германските власти са политически ходове, подхранвани от "ислямофобия" преди федералните избори в Германия през септември, съобщава "Асошиейтед прес".

Имамите, чиито жилища бяха обискирани в сряда, са заподозрени в шпионаж срещу противници на турското правителство и са обвинени, че се крият зад религията, за да провеждат шпионаж в полза на Анкара и срещу живеещия в САЩ ислямски духовник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от турските власти за организирането на неуспешния опит за преврат през миналия юли.

Мехмет Гьормез, който е шеф на Дианета, отхвърли обвиненията, че имамите са шпионирали, но призна, че са превишили правомощията си.

По думите му, Анкара е привикала ислямските духовници обратно в Турция дни преди обиските, за да не се навреди на отношенията с Германия.

Гьормез изтъкнал пред журналисти: "Неприемливо е, че в предизборния период е налице състезание за омраза, базирана на ислямофобията."

От федералната прокуратура уточниха в изявление, че имамите са действали съгласно заповед, издадена на 20 септември миналата година от турския Дианет, според когото движението на Гюлен стои зад опита за преврат.

Правосъдният министър на Германия Хайко Маас заяви, че четиримата имами са членове на Дитиб - най-голямата германска асоциация на джамиите, която набира имами от Турция да служат на турската общност в европейската страна.

"Пределно ясно е, че влиянието на турската държава в Дитиб е голямо. Асоциацията трябва приемливо да се освободи от Анкара", поясни Маас.

Обиските, извършени в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц, могат допълнително да обтегнат отношенията между двете съюзнички в НАТО, които се нуждаят една от друга за разрешаването на проблеми, вариращи от екстремистките нападения до мигрантската криза в Европа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини