Стачка парализира летищата в Берлин, няма хотелски стаи

Стачката на наземния персонал на двете берлински летища, "Тегел" и "Шонефелд", доведе до отмяната на над 130 полета. Едва се намират хотелски стаи за пътниците.

Синдикатът Фер.ди (Ver.di) бе призовал членовете си, които работят на летищата, да излязат на шестчасов протест от 5 ч. тази сутрин (6 ч. бълг. вр.).

Засегнати от протеста бяха авиокомпании, обслужващи германската столица, като Луфтханза (Lufthansa), изиДжет (easyJet), Еър Берлин (Air Berlin) и Райънеър (Ryanair). 

Около 500 излитания и кацания бяха планирани за днес в Берлин, посочи говорител. По-рано летищните власти, цитирани от Асошиейтед прес и БТА, съобщиха, че са анулирали 112 полета на "Тегел" и 22 на "Шонефелд". 

Фер.ди още вчера предупреди пътниците да очакват големи нарушения на разписанието и възможно отменяне на полети.

Синдикатът настоява заплатите на работниците, товарещи и разтоварващи самолетите, както и на служителите на гишетата за регистрация за полет, да бъдат увеличени с 10 процента до около 12 евро на час спрямо спрямо сегашните 11 евро. Освен за по-високи заплати профсъюзът се бори и за по-добри условия на своите 2000 членове, работещи на летищата.

На стачка днес излязоха и профсъюзните членове на по-малки летища в Германия - Хамбург и Щутгарт. Няколко полета на Щутгартската аерогара бяха анулирани или имаха закъснение, а в Хамбург отражението бе слабо.

"Нивото на заплащане не е достатъчно за обема работа, който вършим", заяви пред Ройтерс Ти Ви преговарящият от името на синдиката Енрико Рюмкер. 
"Трябва да преговаряме за четвърти път на 10 февруари и ако не бъде представена оферта, е много вероятно да има още стачки", отбеляза той. 

Междувременно стана известно, че трудно се намират хотелски стаи за засегнатите пътници, тъй като тази седмица Берлин е домакин на търговско изложение. изиДжет информира на уебсайта си, че предлага настаняване в хотел в Котбус, на около 125 км от Берлин.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини