ЕС призна, че буксува по въпроса за европейски прокурор

Не се задава единодушие за обособяването на службата на европейски обществен прокурор. Това призна днес Съветът на ЕС.

Затруднен, Съветът ще се опита да напредне към новата институция по не по-лесната процедура, наречена "засилено сътрудничество", предаде  кореспондент на БТА.

Европейски прокурор е предвиден в Договора за ЕС като независима и наднационална институция. Той ще трябва да разследва злоупотреби с пари от бюджета на Общността, а по-точно – наказателната отговорност на заподозрените.

Засега такива разследвания - единствено на административна основа - води Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

За миналата година тя отчете злоупотреби за 888 милиона евро от бюджета на ЕС

ОЛАФ обаче може единствено да препоръча на националните власти да повдигнат обвинение на уличен в злоупотреба. А бъдещият европейския прокурор би извършил цялостно разследване навсякъде в ЕС и би посочвал еднакви наказания.

Неговия служебен профил сега е призвано да изясни т. нар. "засилено сътрудничество". То първо предполага поне 9 държави от ЕС да поискат започване на процедурата.

После, за да бъде създаден постът „Европейски прокурор”, ще е нужна подкрепа от поне 55% процента от държавите в ЕС, които при това представляват 65 на сто от населението в общността.

Ако по този начин бъде прието решение, то ще се прилага единствено по отношение на подкрепилите го държави. Но и с това не свършват трудностите, дори в случай, че европейският прокурор наистина започне работа в едно обозримо бъдеще.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини