Политическа "новост" - обвинения в кражба на идеи

Много лесно е да се направи сравнение – писаното остава. Направих сравнение на политическите програми от 2005 година насам на ВМРО, "Атака" и НФСБ, както и сегашните програми на ГЕРБ и БСП и има доста съвпадения. Това заяви заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.

Никой не е казал, че сме ограбени – това не е монопол, но когато обещаваш, си длъжен да го свършиш, посочи Джамбазки. ГЕРБ твърдяха, че е популизъм увеличението на минималната пенсия, а сега заявяват, че може – след като правителството падна. Г-н Мавродиев като икономически съветник преди 10 години обещава средна заплата от 1500 лева, ГЕРБ сега това пак го обещава, даде примери евродепутатът пред Нова телевизия.

Няма да променим поведението си – ще настояваме за принципни положения, ще настояваме за доходи, за борба с циганската престъпност, за ограничаване на раждаемостта сред малолетните роми. В името на това се отказваме от някакви маловажни неща като участие във власт, подчерта Джамбазки. Няма значение за нас ГЕРБ или БСП – за нас има само едно нещо, никога етнически партии, завърши той.

Към този момент средната работна заплата в София е над 900 лева, така че е съвсем реалистично да достигнем до 1515 лева средна заплата в България, обясни Георг Георгиев от ГЕРБ. За да вдигнем минималната пенсия и минималната заплата, ще трябва допълнителна данъчна тежест, убеден е бившият депутат.

Имаме конкретна платформа, която три месеца беше обсъждана с неправителствени организации, със специалисти, с бизнеса. БСП няма да увеличава данъчната тежест за средната класа, а ще има 20% данък само за най-богатите, подчерта бившият икономически министър Драгомир Стойнев, припомняйки програмата на социалистите. Стойнев припомни, че БСП не е обещавала конкретна минимална пенсия и залага на индексирането по швейцарското правило, като обясни, че 300 лева минимална пенсия означават още 1 млрд. лева бюджетен разход. 

Много е хубаво да бъде заложено като национална цел образованието, а не да говорим само за механично вдигане на заплатите. Как ще обясните хаосът в образователната система с новия Закон за училищното и предучилищното образование между 6-ти и 7-ми клас? Трябва да има дългосрочна стратегия, е тезата на Стойнев. Това че санираш, това че вдигаш учителски заплати – българските деца са най-неграмотни, трябва да ходят на училище, трябват нови предложения, добави икономическият министър. А Георг Георгиев отговори, че програмата на ГЕРБ била писана много по-дълго от пет дни.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини