БЕХ замрази фирмата си за промишлени инвестиции

Замразена е дейността на създадената преди три години "Енергийна Инвестиционна Компания" като дъщерно дружество на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), която трябваше да реализира плановете на правителството на Пламен Орешарски за реиндустриализация на България с държавни средства. Това съобщиха представители на БЕХ в отговор на въпрос на Mediapool.

Дружеството бе регистрирано на 31 януари 2014 г. като собственост на БЕХ, за да извършва инвестиционна дейност и сделки с интелектуална собственост, да разработва и внедрява нови технологии, предприемачество, консултантска дейност, инженеринг и други дейности в областта на енергетиката. Лансираната по онова време идея от тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев бе БЕХ да се разрасне и в промишлен холдинг като купи активите на две фалирали дружества - "Ремотекс- Раднево", което ремонтира оборудването на държавните "Мини Марица Изток", и торовия завод "Химко" във Враца.

Реално обаче тези две цели се провалиха. След оставката на кабинета "Орешарски" дружеството дори не се включи в процедурите за закупуване на активите на тези предприятия. През октомври 2014 г. "Първа инвестиционна банка" (ПИБ) взе основните активи на "Ремотекс-Раднево", които Стойнев смяташе да интегрира в дейността на "Мини Марица Изток". През юни 2016 г. пък пазарджишки бизнесмен купи "Химко", след като Делян Пеевски се отказа.

От БЕХ потвърдиха, че от създаването си досега "Енергийна Инвестиционна Компания" (ЕИК) не е извършвала никаква активна икономическа дейност.

Забележително е обаче, че вече три години, докато и управляващи, и опозиция се надцакват с идеи за икономии в държавната енергетика, никой не се сеща да повдигне въпроса за неефективни структури като ЕИК, приютили щатна номенклатура.

Практически дейността на дружеството е била временно прекратена още през октомври 2015 г. с решение на съвета на директорите на компанията-майка. Тогава са били отменени и възнагражденията на тричленния управителен орган на "Енергийна Инвестиционна Компания". И към момента обаче начело на дружеството са директорът Илия Петров Иванов и членовете на директорския съвет Момчил Векилов Ванов и Ваньо Славейков Христов.

И тримата са добре познати фигури от държавната енергетика - през последните години са участвали в редица бордове на дъщерни компании на БЕХ, а в някои дори да работили по едно и също време.

Илия Иванов например е бил в надзорния съвет на "Булгартрансгаз" от декември 2014 г. до май 2016 г.

Момчил Ванов пък все още е в борда на "Националната електрическа компания", където е влязъл през февруари 2014 г. По същото време е назначен и в управителния орган на компанията за строежа на българо-гръцката връзка "Ай Си Джи Би", но е отстранен от там през юли 2016 г.

Ваньо Христов също е бил в борда на "Ай Си Джи Би" от февруари 2014 г. до януари 2015 г., а преди това е бил в управата на "Южен поток България" от декември 2013 г. до април 2014 г.

За трите години "работа" ЕИК е изразходвала капитала си от 50 хил. лв. Дружеството няма и един лев приходи, но според годишния отчет за 2015 г., който е последният наличен в Търговския регистър, натрупаната за първите две години от дейността загуба е 38 хил. лв.

От БЕХ заявиха, че "към настоящия момент няма планове за активна икономическа дейност на дружеството", но неясно защо компанията остава на трупчета, макар и без разходи.

Това обаче може да се промени, ако БСП спечели предсрочните парламентарни избори като се имат предвид отново заявените намерения на левицата да реиндустриализира страната чрез специален фонд, създаден с 500 млн. лв., които вероятно се планира да дойдат от фискалния резерв. Как ще се управлява и функционира този фонд обаче не е ясно, както и не е представен икономически анализ за ефекта от неговата дейност. Не се знае дали в БСП сериозно са проучили възможностите и пазарите за държавни инвестиции в промишлеността при спазване на европейските екологични изисквания.

Източник: http://www.mediapool.bg

Коментари в сайта

Последни новини