Нов подуправител е назначен в НЗОК

Новият подуправител на Националната здравносигурителна каса /НЗОК/ е д-р Димитър Петров.

Това каза Петров за БТА, който отиде в НЗОК за подписване на договора си с управителя на институцията Глинка Комитов. 

Досегашният подуправител на институцията Иванка Кръстева вчера беше освободена от поста. Причината за отстраняването й вероятно е, че срещу нея няколко пъти имаше силно напрежение от шефове на големи болници у нас. Според тях се опитвала да налага определена политика при закупуването на лекарства в здравните заведения. 

Кръстева беше част от екипа на здравния министър Петър Москов. Бившата  съветничка на Москов стана заместничка на д-р Глинка Комитов през септември 2015 г. Тогава тя наследи поста именно от д-р Димитър Петров.

Д-р Петров има богат опит в НЗОК, бил е и директор на институцията, припомнят от fakti.bg. Той подаде оставка през септември 2015 г., като обясни по-късно мотивите си: "заради непреодолими различия с политиката, водена от министъра на здравеопазването Петър Москов, която се опитва да наложи върху здравната каса“.

Тогава д-р Петров каза, че решението е взето по взаимно съгласие. Конкретният повод бе споразумение между касата и фармацевтичните фирми, което д-р Москов въведе и с което д-р Петров не беше съгласен. 

Той предупреди, че чрез споразумението се облагодетелстват няколко фирми и че ще отпаднат големи групи пациенти, както и че предстои връщане на административните бюджети в болниците. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини