Велчев: Въпрос на време е да приберем известните престъпници

Само въпрос на време е по-известните престъпници да получат заслуженото си наказание. Това заяви главният прокурор Борис Велчев на конференцията "България в ЕС: 2 години по-късно и пътят напред". На форума зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на правосъдието Жак Баро посочи, че съдебната ни система произвежда малко положителни резултати. Областите на действие на организираната престъпност и техните носители не са тайна за правосъдната система и е само въпрос на време да има резултати срещу тях, посочи Велчев.

Статистиката за миналата година у нас показвала, че под 5% са оправдателните присъди, а 95% - осъдителните. Проблемът е, че осъдителните присъди идват бавно. Провалът на обвинението по знаково дело и оправдателната присъда по знаково дело може да засенчи ефекта по хиляди осъдителни присъди, посочи Борис Велчев.

Главният прокурор не смята, че прекратяване на дело трябва да се счита за провал. Самият факт, че е създадена реактивност в компетентните органи, че те се възползват и от незначителни поводи да реагират, означава, че системата работи и тя има огромен превантивен ефект, каза главният прокурор. Той приветства политиката на Министерството на правосъдието, защото работи точно по линия на превенцията.

Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар за правосъдието, свободата и сигурността Жак Баро призова страната ни да мобилизира всичките си сили срещу организираната престъпност и корупцията.

Има хора, които искат да заложат на България заради стратегическото й положение, но се колебаят заради проблемите с корупцията, заяви зам.-председателят на ЕК. Според него България трябва да удовлетвори своите партньори и да успее да преодолее проблемите на правосъдието и вътрешния си ред, защото това е дълг към българските граждани, които трябва да разчитат на справедливо правосъдие. Постигайки тези резултати, България ще изпрати силен сигнал до своите европартньори, посочи Баро.
Зам.-председателят на ЕК изтъкна, че искат конкретни резултати и мобилизация на всички политически и граждански организации.

„Съдебната ви система произвежда малко положителни резултати", заяви заместник-председателят на ЕК и посочи, че ефективността на борбата срещу организираната престъпност и корупцията зависи от ефективността на правораздавателната система. Според него в България има раздвижване, но големите реформи предстоят.

Никой няма да може да се счита над закона, ако цялото общество противодейства на корупцията. Политическата класа освен това трябва да преодолее разединението си. България се намира на добро географско положение и има историческа роля, която трябва да изиграе и това може да стане единствено с обществена и политическа воля, посочи Баро.

Наказателният кодекс е остарял, много малко дела отиват към своя край, необходими са твърди присъди срещу корумпираните. Жак Баро заяви, че задачата ни никак не е лека, тъй като дълбоките реформи не се извършват за един ден и апелира към спешни действия.

Започва мониторинг на Висшия съдебен съвет от Европейската комисия, съобщи Баро. Той похвали Съдебния инспекторат, който спорен него си върши много добре работата.



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини