Изкупеният тютюн през 2016-а ще е с 30% по-малко

По данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България се очаква изкупеният тютюн през 2016 г. да бъде с около 30 на сто по-малко от 2015 г., каза председателят на асоциацията и президент на УНИТАБ - Европа, Цветан Филев, цитиран от БТА. Окончателно това ще стане известно в края на февруари или средата на март, когато се очаква тютюнът да бъде изкупен напълно.

Според Филев се наблюдава забавяне на плащането на изкупения тютюн над 60 дни при четири търговски фирми. Пет фирми са изплатили напълно задълженията си.

Въпросът с навременното заплащане на продукцията ще бъде поставен в Консултативния съвет по тютюна, който асоциацията през следващата седмица ще предложи на МЗХ да бъде свикан. Тютюнопроизводителите предлагат да започне и спешно процедура за изплащане на преходната национална помощ за тютюн през 2017 г. до края на март.

31 март е и крайният срок за вписване на земеделски производители, които отглеждат тютюн, в регистъра на тютюнопроизводителите, припомни Цветан Филев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини