БСП: Гордостта на Борисов - магистралите, са лунни пътеки

Имаме магистрали за лятно ползване, а в последно време и за изключително право да се движим в лявата лента. АМ "Тракия" прилича на лунна пътека.

Това заяви на брифинг в парламента Манол Генов, народен представител от ПГ на „БСП лява България”, във връзка със състоянието на българската пътна инфраструктура и зимната обстановка, цитиран от „Фокус”. 

Според него типичен пример за политиката, провеждана за пътищата, е развоят на събитията около бъдещото строителство на магистрала „Хемус” – един от гвоздеите на политическата програма на ПП ГЕРБ от предните парламентарни избори. 

Според регионалният министър Лиляна Павлова конкурсът е проведен по всички правила. Тя увери, че дупки по новоремонтираните пътища няма, а при старите дупките вече се запълват.

Генов припомни, че преди повече от година, при едно от посещенията си в Брюксел, премиерът Борисов получил някакво прозрение и изведнъж прекратил процедурата, която вече беше в ход и в крайна сметка бе финализирана по отношение на избора на изпълнител. 

Съмненията, споделени от него, бяха различни, обясни Генов. 

По думите му съмнения е имало относно ефективността на проекта, както и неговата стойност.

За изпълнител на поръчката за АМ Хемус беше избрано обединението "ХВП Ябланица" с цена от близо 55 млн. лв. без ДДС. В обединението участват "Хидрострой", "Водстрой 98" и "Пътстрой Бургас".

Официално фирмите се водят собственост на бившия шеф на пътната агенция от времето на управлението на НДСВ и ДПС Велико Желев. През миналата година той купи свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98".

В момента тя е спряна поради обжалване от 5 фирми.

„Най-големите претенции бяха към бъдещия изпълнител по онази прекратена процедура. Загуби се повече от една година. През това време не бяха направени никакви опити да се търсят варианти този проект да бъде финансиран с европейски средства", каза Генов. 

"Какво се случи в крайна сметка? Отново бе избран същия изпълнител – любим на сегашната власт. По брутален начин бяха отстранени 7 от участниците, като остана 1 чуждестранен кандидат, обикновено който участва с изключително висока цена в такива процедури по изпълнение на пътища и други инфраструктурни обекти”, обясни той. 

„Можем да кажем, че тази политика в последните две издания на кабинета „Борисов” от 2009 година насам, утвърди политиката за модела „Кой?”. Какво се получи? Следващите правителства имат един завещан проект. Завещан с договор, с изпълнител на сегашната власт и финансово необезпечен”, допълни още Генов. 

Тези тежки проблеми трябва много бързо да бъдат решени, защото пътуването по българските първокласни пътища застрашава живота на гражданите, заяви пък Георги Търновалийски. Той попита какво получаваме срещу увеличените с 50% винетни такси.

Ще въвеждаме ТОЛ-система. На кое? На лунната пътека автомагистрала „Тракия”, посочи Търновалийски. По думите му гражданите трябва да знаят каква е ефективността от вложените публични ресурси в ремонти и изграждане на пътища.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Сл
    Сланинко
    1 0
    14:20, 25 яну 2017
    Ей много крадливи излязоха тия от ГЕРБ Това правителство е за вписване в ГИНЕС Сега присламчващите се към управлението на държавата са същите но сега демонстрерат святост и непорочност Става дума за БЕСЕПЕТАТА ЕЙ 7 000 000 жители в държавата 7 000 000 КРАДЦИ
  • 2
    As
    asko
    1 0
    14:43, 25 яну 2017
    Човек трябва да има страх от Бог. Абе тези от на-старата партия в страната, не им ли ядохме попарата 45 години, а след това: Лукановото правителство, Виденовата зима, и фалита на банките по онова време, сега в по-ново време "батко" и братко", министър без министерство и търсен във Франция за неправомерно получаване на пари за безработен(?)...фалита на КТБ. Вместо да си посипят главата с пепел и да се скрият вдън гори тилилейски, се надяват да седнат на софрата. Има народна приказка- Нямат кожа на лицето си!
Последни новини