Обрат - Иван Тотев остава на кметския пост

Пловдивският апелативен съд отмени решението на окръжните магистрати за отстраняването от длъжност на кмета Иван Тотев. Така той остава на поста си.

Преди седмица Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност Тотев по искане на прокуратурата, която му повдигна обвинение за нанесена щета от 1 млн. лева за общината при обществена поръчка за изграждане на зоопарк. 

Градоначалникът обаче обжалва решението и днес се яви в съдебната зала с двама адвокати - Красимир Елдъров и Васил Василев. 

"Съвестта ми е абсолютно чиста", лаконично заяви Тотев преди началото на съдебното заседание, съобщиха "Фокус" и "Трафик Нюз".

Пледоариите продължиха близо два часа, като основните мотиви на защитата на градоначалника бяха, че това е целенасочен процес срещу него и няма данни за потъването и злоупотребите за един милион лева. 

"Това да не е "Титаник" - да потъне", заяви адвокат Елдъров. 

Според защитниците решенията при строителството на зоопарка са от сформирана комисия към Община Пловдив, а не еднолично от кмета и той не може да носи отговорност за действия на подчиненията си. 

Апелативният съд определи решението на първата инстанция за незаконосъобразно, което предизвика бурните аплодисменти от членовете на ГЕРБ, дошли в залата, за да подкрепят лидера си. 

Според съдебния състав Иван Тотев е съдействал на ДАНС и на разследването за изясняване на случая, а служебното му положение няма да създаде пречка за разследването. Не е обосновано и законосъобразно, че той може да повлияе на свидетелите, а и липсват доказателства за това.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини