Заснеха фотонния конус на Мах

Изображение 1 от 3

    Звуковият конус на Мах е областта на разпространение на ударната вълна от самолет, който се движи по-бързо от скоростта на звука. Група учени от Илинойския университет, заедно с колегите си от университета Цинхуа в Китай за първи път успяха да заснемат на видео „ударна вълна“ от фотони. Подобно на звука фотоните имат вълнови свойства и образуват подобен конус на Мах, ако тялото се движи по-бързо от скоростта на светлината в околната среда.

    Конусът на Мах се образува когато тялото се движи по-бързо от генерираните от него вълни. Най-често става дума за звуковата ударна вълна от самолет, който лети със скорост над 1 Мах.

    При движение със свръхзвукови скорости се появяват най-разнообразни интересни ефекти, като например ефекта на Прандтл-Глоерт (Prandtl–Glauert).

    Светлинната ударна вълна също има форма на конус, но за да се запише този ефект в ролята на движещо се тяло са използвани ултракъси лазерни импулси, движещи в специална среда.

    Основната задача в този експеримент е забавянето скоростта на светлината. Известно е, че нейната скорост във вакуум е 300 000 км/ч, но в други среди светлината се движи по-бавно. Учените са използвали пари от сух лед, поставен в тунел между две плоскости от силициевоорганичен каучук и прахообразен алуминиев оксид.

    В тунела са излъчвани импулси зелена лазерна светлина с продължителност 7 пикосекунди. В тунела фотоните се движат по-бързо, отколкото през плоскостите и при движението си в този тунел лазерните импулси оставят зад себе си конусообразна среда от по-бавни светлинни вълни, образуващи същия конус на Мах.

    За заснемането на видеото е използвана специална камера, работеща със скорост 100 милиарда кадъра в секунда.

    Новата камера ще бъде използвана за заснемането на импулсите, обменяни от невроните по време на мисловна дейност. Появява се възможност за точно регистриране на електронния трафик в човешкия мозък. Това ще бъде още една крачка към създаването на ИИ от ново поколение.

    Източник: kaldata.com

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини