Китай иска да спре разпродажба на Кристис

Китайски адвокати ще предприемат постъпки пред правосъдието във Франция срещу аукционната къща Кристис, за да й попречат да предложи по време на продажбата на колекция на произведения на изкуството на два предмета, откраднати от Летния дворец в Пекин през 1860 г. Информацията е на АФП, която цитира китайския печат.
Става дума за две животински глави високи 30 см и широки 40 см, част от фонтана, построен при царуването на император Цянлун (1736-1795) в Летния дворец, който е бил плячкосан години по-късно от френски и британски войници, пише "Бейцзин Таймс".

"Настояваме Кристис да спре продажбата и да нареди на притежателя на двата предмет да ги върне", заяви един от 67-те китайски юристи, които работят по аферата.

През последните години китайски частни фирми и китайци, живеещи в чужбина, успяха да изкупят на разпродажби пет глави, които са част от фонтана, и да ги върнат в Китай. Те са изложени в музей в Пекин. Засега все още не са открити пет глави.

Пиер Берже, приятелят на Ив Сен Лоран, реши да предложи на търг цялата колекция от произведения на изкуството, която са събирали той и покойния му другар в продължение на близо 50 г. Някои специалисти вече говорят за "разпродажбата на века" и предполагат, че получена сума на разпродажбата ще е към 500 милиона евро.

Според Кристис двете глави може да стигнат цена от 28,6 милиона долара. Разпродажбата е насрочена за 23-25 февруари 2009 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини