Заради студа: Надуха цените на дървата, дават по малко – да има за всички

Близо 100 лв. стигна кубик нарязани и нацепени дърва за огрев в някои от складовете в София. По-евтино - по 80 лв., вървят те все още в селищата, отдалечени на трийсетина километра от столицата. С транспорта до София, който със самосвал струва около 60 лв., цената им обаче скача допълнително с още 6 лв. на куб. м., пише "Монитор".

За да хванем обаче по-тънката цена трябва да купим цял камион от 10 кубика. Запознати съветват в такъв случай да внимаваме да не ни преметнат, защото често в уж пълната каросерия се слагат най-малкото кубик-два по-малко. За това е хубаво да присъстваме по време на товаренето на цепениците от мястото, от където ще ги купуваме.

Заради тежката зима не само има поскъпване, но вече има и дефицит на дърва.

В доста от складовете в София могат да се купят само дърва, опаковани на чували. Дават само по 5-6 торби, за да има за повече хора. Причината за недостига са намалелите доставки от сечищата.

"Хората сега купуват не повече от 2-3 и максимум до 5 кубика, голямото пазаруване е през лятото и есента", каза продавачка в един от складовете край столицата, пожелала анонимност.

"Клиентите предпочитат нарязани дърва и сега идват да поръчват тези, които не са изчислили добре колко ще им трябва и не са малко. Пък и заради големите студове явно хората горят повече дърва. Поръчки изпълняваме за след 4-5 дни, защото машината ни е натоварена да нарязва наличните дърва", поясни тя и добави, че камионът, който ползват за разкарване на поръчката, товари по около 5 кубика и курсът в рамките на София излиза 30 лв.

За къща от стотина квадрата, отоплявана с камина с водна риза, трябват поне 15 кубика дърва, твърдят запознати. Ако зимата излезе по-студена като сегашната, разходът може да стигне и до 20 куб. м. За апартамент от 60-70 кв. м стигали и по 8 кубика.

Ако пък предпочетем да се топлим на ток, сметките, само че на месец, а не за целия сезон, ще са от 200 до към 400 лева, в зависимост от уреда, който използваме. За етаж от къща при силните студове отоплението може да ни излезе и 500-600 лв., като в сметката се включва и бойлерът за топла вода. Консумацията, разбира се, е различна и зависи както от енергийния клас на уредите, така и от изолацията на дома.

Най-голяма част от топлината в жилището се губи от криви недобре затварящи се прозорци или през стъклата, ако те са обикновени. За това, ако нямаме пари да си сменим дограмата, то поне можем добре да я уплътним, съветват експерти. 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини