Плевнелиев: Минахме коректно през политическата криза

Ние се намираме в политическа и в парламентарна криза. Но в никакъв случай не и конституционна, смята президентът Росен Плавнелиев.

Оценка на ситуацията той прави в публикувано днес интервю за "24 часа". Плевнелиев добавя:

"Тук искам да кажа едно голямо “благодаря” на всички политици, които в последните седмици наистина доказаха, че са се поучили от уроците на 2013 и 2014 г., когато бяхме свидетели на извънредно политическо противопоставяне, когато 5 правителства и 3 парламента се смениха за 2 г. и когато политически лидери се обвиняваха от трибуната във всички грехове."

Сега ние минахме по един коректен, изцяло конституционен начин през парламентарната и политическа криза – казва държавният глава, чийто мандат изтича тази седмица. - Това е доказателство, че нашите политици се учат и се развиват.

"Вие бяхте свидетели, че държавният глава не искаше това Народно събрание да си ходи – продължава той. - Положих всички усилия до последно, дадох достатъчно време на партиите, поканих всички на консултации и те се държаха коректно за разлика от много други консултации."

Росен Плевнелиев се спира и на президентските избори на 6 и 13 ноември м.г.:

"Да отбележим, че последните президентски избори бяха признати от всички като честни, всички пожелаха успех на победителя. Не беше така с мен преди 5 г., когато Станишев не ми подаде ръка, не ми пожела успех. Сега е по-различно и аз се радвам на този прогрес. На мен ми беше много по-тежко. Сега президентът Радев получава “зелен светофар”, да видим какво ще постигне за България. Надявам се той да бъде на висотата на очакванията."

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини