България спря износа на ток

България спря износа на електрическа енергия заради върховото потребление в продължаващите тежки зимни условия.

Ограничението за износ от нашата страна ще е в сила до възстановяване на необходимите резерви. Целта е да се гарантира сигурността на електроенергийната система и да се гарантират доставките на ток за потребителите.

Ограничителната мярка е в сила от 01.00 часа и бе взета след заповед на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Не се ограничава транзитът на електроенергия през страната ни. 

Заповедта на енергийния министър предвижда "Електроенергийния системен оператор" ЕАД да прекрати достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена в страната.

Гръцкият системен оператор обяви от 01.00 часа на 11 януари прекратяване на търговския износ към съседни страни.

Решението на енергийното министерство да се спре износът на ток е правилно, тъй като така се осигурява потреблението в страната, което в последните дни е рекордно и надхвърля 7700 мегавата. Такова е мнението на бившия енергиен заместник-министър и предишен директор на Електроенергийния системен оператор Иван Айолов.

Той смята, че до режим на тока може да се стигне само ако заради авария спре работа някой от двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ "Козлодуй".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини