Плевнелиев награждава военни, учени и дейци на културата

Днес, 13 януари, на церемония на „Дондуков” 2 държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще удостои с висше офицерско звание и висши държавни отличия военнослужещи от Българската армия, както и дейци на образованието, науката, културата и изкуството, предаде БГНЕС.

Полковник Иван Ортомаров ще получи висше офицерско звание „бригаден генерал”.

Генерал Константин Попов ще бъде удостоен с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за изключително големите му заслуги за развитието на Българската армия.

Бригаден генерал Боян Ставрев ще бъде удостоен с орден „За военна заслуга“ първа степен за особения му принос за развитието на Българската армия.

За заслуги в областта на конституционното правосъдие Станислав Димитров ще получи орден „Стара планина“ първа степен.

Доцент Божанка Константинова и д-р Васил Стоянов ще бъдат удостоени с ордени „Св. св. Кирил и Методий” втора степен за приноса си в областта на образованието, културата, литературознанието и изкуството.

За заслуги към Република България в областта на науката, културата и изкуството с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие ще бъде удостоена проф. Нева Кръстева.

Президентът Росен Плевнелиев ще удостои посмъртно с орден „Стара планина“ първа степен Никола Петков и д-р Петър Дертлиев. Никола Петков получава отличието за своя принос в борбата против комунистическата диктатура и за изключителната си гражданска позиция и противопоставяне срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим. Д-р Петър Дертлиев ще бъде удостоен за изключително големите си заслуги в борбата за демокрация, свобода и социална справедливост, както и за установяване на гражданско общество в Република България.

Посмъртно с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен ще бъде удостоен проф. Константин Кацаров – изтъкнат български учен юрист, адвокат, историк и патриот, основател на Фондация „Константин и Зиновия Кацарови“.
 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини