Ваканцията за учениците в София се удължава

Ваканцията за учениците в София се удължава с два дни, като първият учебен ден ще е сряда, 11 януари, съобщи в профила си във "Фейсбук" кметът на столицата Йорданка Фандъкова. До това решение се е стигнало, след като в част от класните стаи в училищата температурата не е могла да стигне нужните стойности.

Това е второ удължаване на коледната ваканцията. Първоначално учебните занятия трябаше да започнат на 5 януари, но ваканцията беше удължена за училищата в цялата страна.

Вчера Фандъкова обяви, че няма да се удължи ваканцията, като се аргументира с това, че ситуацията в София е нормална. "Продължаваме да следим, както температурите в класните стаи, така и прогнозите за опасно ниски температури на територията на София, като при нужда и сряда (11 януари) ще бъде неучебен ден", уточнява кметът.

Прогнозата на БАН за София за 9 януари е за минимални температури между - 17 и - 20 градуса, с максимални - 13 градуса. От вчера снегопочистващите фирми имат задача да почистват приоритетно улиците до училищата и детските градини и достъпът до всички тях е осигурен, казва още Йорданка Фандъкова.

Тя благодари на всички ученици за вече хилядите лични съобщения във "Фейсбук" "с изключително интересни аргументи за удължаване на ваканцията".

За момента от Министерството на образованието съобщават за удължаване на ваканцията до 11 януари в областите Кюстендил, Габрово, Пазарджик, Силистра, Монтана, Стара Загора, София-област, както и общините Благоевград, Димитровград, Хасково, Тополов град, Луковит, Стражица и Стамболово, Марица, Садово и Стамболийски.

Заради грипна епидемия в цялата Ямболска област също има тридневна ваканция до 11 януари включително. В Русенско от 9 до 11 януари няма да се учи в общините Борово, Бяла и Ветово, в Сливо поле – само на 9 януари. В община Ценово неучебни са 9 и 10 януари.

Няма да се учи също в общините Велико Търново, Враца, Мездра, Роман, Криводол, Борован, Хайредин, Тетевен и Угърчин. Два дни няма да отварят училищата и в хасковските общини Минерални бани и Свиленград.

Кметовете на всички общини от област Перник също разпоредиха ваканция до 10 януари включително. Два дни е допълнителната ваканция в пловдивските общини Карлово, Лъки и Асеновград.

В община Добрич няма да ходят на училище от 9 до 11 януари включително, а в Тервел и Шабла – на 9 и 10.

В общините Сливен, Троян, Симеоновград, Дългопол, Нова Загора, Твърдица и Котел неучебен засега ще бъде само 9 януари (понеделник).

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини