ПСС предупреди: В планината времето е лошо, падат лавини

Времето в планината е лошо, има опасност и от лавини. Това предупредиха от Планинската спасителна служба към БЧК.

Условията за туризъм са лоши, температурите са ниски – около минус 16 градуса, има мъгла, съществува опасност от измръзване.

На места духа умерен вятър, а по най-високите части на Витоша и Рила духа силен вятър, съобщават още от Планинската служба, цитирани от "Фокус".

Падналият обилен сняг и вятъра образуват по стръмните участъци навевки и това създава предпоставки за лавини.

В Стара планина ситуацията е още по-сериозна, тъй като там количеството паднал нов сняг е повече.

От спасителната служба не препоръчват днес и през следващите дни, докато температурите се задържат толкова ниски в съчетание с мъглата, да се излиза във високите части на планините.

Всички курорти са отворени и работят, пътят до там са разчистени. От ПСС препоръчват на тези, които обичат да карат ски и сноуборд извън пистите, да не правят това през следващите дни, докато снежната покривка не се стабилизира, тъй като и най-добрата екипировка не може да ги защити от лавинната опасност.

Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Предупреждението на спасителите идва на фона на поредния тежък инцидент в планината. Вчера млад мъж бе затрупан от лавина и почина след каране на сноуброд в района на Рилските езера.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини