Лиляна Павлова: Леден вятър, сняг и сибирски студ

Продължава да е сложна ситуацията в редица области в страната. Това стана ясно на брифинг на Агенция "Пътна инфраструктура" относно актуалната ситуация. Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова посочи, че продължава да бъде сложна ситуацията в Добрич, Силистра, Шумен, Разград и Варна, поради много ниските температури и духащите ветрове.

"Планираме поетапно в следващите 2 до 6 часа да бъдат отворени за движение главните пътни направления", заяви Павлова.

По думите й, вече е отворено направлението от автомагистрала "Хемус" при Ябланица. Пуснати са и двата пътя към Русе - през Ловеч и Велико Търново, включително за тежкотоварните превозни средства.

Вчера около 200 ТИР-а трябвало да изчакват на "Хемус" при Ябланица. Няколко от тях обаче решили да правят безредици и пречели на снегорините. Павлова изтъкна, че това е крайно неподходящо поведение. Органите на МВР овладели ситуацията.

Екипите работят за това до няколко часа да се направи връзката между Търново и Варна. Ще направят всичко възможно до следобед да пуснат и това направление. Екипите на Агенция "Пътна инфраструктура" работят за това и до 2 часа да бъде отворен пътят Русе - Разград.

В Разград и Търговище ситуацията остава доста тежка, подчерта регионалният министър в оставка. Тя обясни, че има родилка, която трябва да бъде закарана от Исперих до Разград и екипите работят усилено, за да може това да се случи.

От сутринта е пуснато и направлението Бургас - Слънчев бряг. Въпреки това, има нулева видимост по направлението Бургас-Карнобат, поясни Павлова и допълни, че там е най-рисково и не могат да си позволят да отворят пътя.

От проходите за движение вече са отворени Хаинбоаз, Шипка и Петрохан. Павлова се надява до няколко часа да отворят и Ришкия проход.

Ограничено е движението по път II-35 от границата с област Плевен до Ловеч поради силен вятър и снегонавяване. Обходен маршрут в двете посоки Плевен-Левски-Летница-Ловеч, съобщават от АПИ.

Към 8.30 часа без електрозахранване са 295 населени места, съобщават от енергийното министерство.

Междувременно от Областна администрация-Бургас изпратиха информация за актуалната обстановка.

Температурите в областта са ниски - от минус 8 до минус 13 градуса. Почти в цялата област продължава да вали сняг, придружен със силен северен вятър.

Заради обилен снеговалеж и изключително ниска видимост за движение са затворени АМ "Тракия" в участъка от Зимница до Бургас, старият път Петолъчката - Бургас. Затворена за движение е и отсечката Средец-Ямбол. За пътуващите от и за София алтернативен е маршрутът Бургас -Елхово, през Ямбол - пътен възел Зимница.

Затворен е пътят Обзор - Слънчев бряг; Малко Търново - границата, Ришки, Айтоски, Дюлински проходи; Царево - Резово.

Бургас - Слънчев бряг (забранено е движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона); Бургас - Созопол - Царево; Бургас - Малко Търново са отворени за движение с повишено внимание.

Пристанище Бургас е затворено. Летище е отворено и приема полети.

От Областна администрация поясняват, че пътуващите могат да използват железопътния транспорт, тъй като към настоящия момент няма информация за констатирани проблеми.

По информация на дежурния в Областна администрация Бургас, 9 населени места в община Сунгурларе (Лозарево, Костен, Климаш, Подвис, Везенково, Завет, Ведрово, Босилково, Съединение) и 3 (Младежко, Близнак, Евренозово) в Малко Търново са без електричество. Сигналите са подадени към ЕВН, екипи на дружеството работят по отстраняването на авариите. По информация на дежурните в останалите общини в област Бургас няма постъпила информация за други населени места без ток и вода.

Сигнали за аварирали автомобили с хора по общински пътища в района на Карнобат и Поморие са постъпили на тел. 112. На гражданите е оказано съдействие и те са евакуирани.

Пътнически влак е аварирал в района на айтоското село Карагеоргиево. Хората са евакуирани в детска градина "Здравец" в Айтос. След бързите действия на всички институции гражданите са продължили пътуването си още снощи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини