Норвегия първа в света изключва FM радиото

Норвегия ще бъде първата държава в света, изцяло преминала към цифрово радио. От следващата седмица Норвегия възнамерява постепенно да изключва мрежата от FM радиопредаватели.

Интересно е, че 66% от норвежците са против изключването на FM радиото и само 17% поддържат това непопулярно решение на парламента.

Безпокойство предизвиква фактът, че около 2 милиона норвежки автомобили все още не са оборудвани с цифрови радиоприемници. Критиците на тази идея твърдят, че хората могат да пропуснат важни съобщения за извънредни ситуации и резки промени на климатичната обстановка, които досега се съобщаваха винаги чрез радиото.

Въпреки това, правителството на Норвегия реши да не отлага изключването на твърде стария FM формат, въведен още през 50-те години на миналия век. Цифровите радиопредаватели могат да излъчват повече канали с по-малко енергия и с висококачествен аудиосигнал, който няма характерните за FM смущения.

Към 2020 година FM излъчването е планирано да се прекрати в Швейцария. Дания и Великобритания също разглеждат възможността за преход към цифрово радио. Според британските специалисти, към края на 2017 година повечето от половината англичани ще използват цифровия формат.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини