Жестоко клане при нов затворнически бунт в Бразилия

Най-малко 33 души са загинали в нов затворнически бунт в Бразилия.

Това става само пет дни след най-голямото затворническо клане от повече от две десетилетия, при което загинаха близо 60 души, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Все още са неясни подробностите около бунта, станал тази сутрин в най-големия затвор в щата Рорайма. 

Министерството на правосъдието и гражданските въпроси на щата потвърди за 33 загинали и допълни, че ситуацията вече е под контрол, а на територията на затвора са разположени части на бразилската военна полиция, посочи ТАСС.

Вчера бразилският президент Мишел Темер обеща да бъдат построени нови затвори в Бразилия в първото си изявление след кървавия затворнически бунт в град Манаус, съобщи Франс прес.

"Искам първо да изразя солидарността си към семействата, които загубиха близките си при ужасните събития в Манаус", каза той. 

Правителството планира да се справи с пренаселеността на затворите, като построи поне по един нов затвор във всеки от 27-те щата. За целта ще бъдат отпуснати 800 милиона реала (около 250 милиона евро).

Новите затвори ще бъдат от две отделни сгради, за да могат да бъдат разделени осъдените за леки престъпления от тези, които излежават присъди за тежки престъпления, посочи Темер. Освен това ще бъдат изградени и пет федерални затвора с най-висок режим на сигурност, за да бъдат изпращани в тях най-опасните престъпници. 

В 30 процента от затворите ще бъдат поставени заглушители за мобилни сигнали, за да не могат членовете на организирани престъпни групи да ръководят наркотрафика от килиите си.

Според разследването на полицията масовото убийство в Манаус е извършено за разчистване на сметки между организирани престъпни групи.

С 622 000 затворници по данни на министерството на правосъдието от края на 2014 г., Бразилия се нарежда на четвърто място по този показател след САЩ, Китай и Русия

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини