Кредитите за бизнеса поевтиняха до 4.5% годишна лихва

Цената на банковите заеми продължава да се понижава през ноември, показва последната месечна лихвена статистика на БНБ, публикувана през миналата година. Според нея новите кредити за бизнеса, договорени в левове, са отпускани средно при 4.5% лихва спрямо 4.7% месец по-рано. Само преди година същите бизнес заеми в размер до 1 млн. евро, договорени в левове, се отпускаха при лихва от 5.2%.

Последните данни за общата сума на отпуснатите кредити на неправителствения сектор показват обем от 51.1 млрд. лв. при 50.8 млрд. лв. през октомври. Скоростта на нарастване се запазва на 1.1% на годишна база. Това увеличение е значително на фона на досегашната стагнация в сектора. За него помагат новоотпуснатите от началото на 2016 г. заеми. Според данните на БНБ през първите 11 месеца на миналата година бизнесът е получил финансиране от търговските банки на обща стойност надхвърляща 12.7 млрд. лв. Тази сума е с 15% по-голяма в сравнение със същия период на 2015 г. Най-голям дял в този растеж имат кредитите на стойност над 1 млн. евро, които са били отпуснати в българска валута. Те са нараснали с 27% на годишна база и възлизат на 4.4 млрд. лв. към края на ноември месец.

Предложения и за домакинствата
Кредитите за домакинствата също поевтиняват според осреднените данни за пазара. Новоотпуснатите потребителски заеми са били при лихва от 10.27% спрямо 10.34% през октомври. По-голяма е динамиката при жилищните кредити - през ноември новото финансиране за покупка на имот, договорено в левове, е усвоявано при лихва от 4.56%, а в евро - при 5.09%. За една година тези заеми са поевтинели съответно с 0.9 пр. пункта и 0.93 пр. пункта. Не само лихвите, но и целият годишнен процент на разходите по тези заеми намаляват значително до 4.98% в левове и 5.58% в евро.

Растящите сегменти
Според паричната статистика жилищните заеми са един от най-бързо растящите сегменти в бизнеса на банките. В края на ноември отпуснатите ипотечни заеми са на обща стойност от 8.8 млрд. лв. На годишна база това представлява ръст от 1.6%. Само преди месец годишното изменение в обема беше 1%, което показва ускоряване на ръста. Освен това общата сума на новоотпуснатите в лева жилищни кредити за първите 11 месеца на 2016 г. надхвърля 1.7 млрд. лв. Това е 35% повече в сравнение със същия период на предходната година, показват данните на БНБ. Сумата на всички потребителски кредити, отпуснати у нас е малко над 7.3 млрд. лв. и на намалява на годишна база с 0.2%. Въпреки това обаче има сигнали за раздвижване и на този пазар, тъй като сумата на новоотпуснатите през 2016 г. заеми за потребление се повишава с 17% до близо 3 млрд. лв.

Лихвите по депозитите остават на дъното 

Освен ниските лихви за възстановяването на кредитирането спомагат също растежа в икономиката и ниските лихви по депозитите. През ноември лихвените проценти за бизнеса са били средно 0.28%, а в евро - 0.25%. Новите депозити на домакинствата са приемани при 0.64%, а в евро - 0.68%.

Понижението на лихвите не се отразява чувствително върху практиките на спестяване. Сумарно обемът на депозитите на нефинансовия сектор в края на декември е 67.353 млрд. лв., или със 7.9% повече спрямо миналата година по същото време. От тях депозитите на населението са 44.476 млрд. лв., което е с 6.4% повече спрямо ноември 2015 г.

Източник: http://www.capital.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини