Десет важни за Европа лица на 2017

    Европейският съюз започва 2017г. с проблеми, идващи отвън и отвътре, предизвикателства на изток, запад и юг и възход на национализма по целия континент.

    За десет лица още сега може да се каже, че ще са особено важни за ЕС през новата година:

    Доналд Тръмп

    Победата му стъписа европейците, които вече бяха шокирани от решението на британците да напуснат ЕС, вдъхновило навсякъде евроскептиците. След като на 20 януари влезе в Белия дом политиките му, някои от които може да отразят предизборните му обещания, значително ще засегнат Европа. Ако американският бюджет започне да излиlа средства в икономиката, това може да помогне и на европейския бизнес. Икономиката в ЕС продължава да расте бавнf и да предизвиква политическа нестабилност. Но ако Тръмп повеoе политика на протекционизъм, ефектът ще е противоположният. Възгледите му за финансирането на НАТО и призивите му за по-добри отношения с Русия ще накарат страните в ЕС да увеличат своите разподи за отбрана и да потърсят европейско сътрудничество.

    Ярослав Качински

    Най-силният политик в Полша отхвърля критиките на Брюксел за ограничаване независимостта на Конституционния съд и така правителството тества способността на Европейската комисия да наложи волята си в едно разрастващо се разцепление между изток и запад в ЕС. На Варшава е даден срок до края на февруари да промени отношението си, но Качински разчита на съюзници като Виктор Орбан да наложат вето на евентуални санкции. Полша е влиятелен лидер сред бившите комунистически страни в ЕС, а британски дипломати са готови да се възползват от разцеплението, за да го подсилят в своя полза за преговорите за напускане на ЕС. Качински е проблем за Москва, която ухаgва бившите съветски сателити - за него руснаците имат пръст в авиокатастрофата от 2010г., в която загина елитът на Полша, включително президентът и брат близнак на Качински.

    Геерт Вилдерс

    Гласоподавателите в Холандия ще зададат през март тона на годината на избори в Европа като може да потвърдят заключението на социолозите, че антиислямската Партия на свободата ще стане най-голямата в парламента. Политиката на многопартийни коалиции сочи, че паритята на Геерт Вилдерс вероятно няма да управлява. Но резултатите му може да окрилят националистите във Франция и Германия на изборите, които са по-късно през годината. Европа внимателно ще следи как страна основател на ЕС се спрява с човек, който иска да напусне ЕС. Дали ще има кръгова отбрана за недопускането му до властта (което би засилило популярността му като борец срещу статуквото), или ще го включат в правителството (за да го принудят да смекчи реториката)?

    Тереза Мей

    "Брекзит означава Брекзит", заяви британският премиер, но тя ще трябва да допълни този категоричен израз, когато до 31 март изпрати писмото, с което ще задейства Член 50 от Договора за Европейския съюз и ще даде началото на две години преговори за развод. От една страна тя трябва да не разкрива картите си, а от друга - да обедини правителството си и страната, оставаща толкова разделена по въпроса, че отново има заплаха Шотландия да се отдели. А когато седне да преговаря с европейците, Мей ще се изправи срещу група, която не иска да отстъпи и сантиметър от опасения, че това ще окуражи и други да се отделят срещу изгодна сделка.

    Марин льо Пен

    Всичко от изброеното дотук може да изгуби смисъл, ако на балотажа на 7 май президент на Франция стане лидерът на антиевропейския Национален фронт. Слабата популярност на другите кандидати вещае нейна победа на първия тур на 23 април, но мнозина се съмняват, че тя ще надскочи баща, стигнал до балотаж през 2003г., и ще попадне в Елисейския дворец. Но след Брекзит и Тръмп никой не вярва на социолозите. Марин събра над 1 милион души, които никога не са гласували за баща ѝ заради неговия расизъм и антисемитизъм. Много зависи кого ще срещне тя на втория тур. Ако оглави Франция - страна, лежата в основата на конструирането на самата идея за ЕС, това може да означава край на съюза или поне на вида, в който го познаваме.

    Африканският имигрант

    Този 23-годишен африканец се надява да достигне с кораб до Италия след края на зимните бури. ЕС се опитва да приложи в тази част на Средиземно море тактиката, която засега действа за спиране на сирийци и други, бягащи към Гърция и Централна Европа. За целта се подсилва бюджетът на Италия, патрулите в либийските води и подготовката за масово експулсиране на онези, на които е отказана защита. Какъв е смисълът да рискуваш прекосяване на Сахара и морето, само за да те натовярат на самолета и да върнат у дома?

    Владимир Путин

    Силният човек в Кремъл играе трудна за разкодиране игра за възстановяване на глобалното влияние на Москва. Той може да си печели приятели или да създава проблеми на западните съседи по най-различен начин - от контрола над газовите им доставки, до подкрепа на опозицията. След като през 2014г. изненадващо анексира Крим, малцина в ЕС биха се ангажирали да прогнозират какъв ще е следващият му ход. До 31 юли лидерите на 28-те трябва да подновят или да премахнат санкциите, целящи да притиснат Путин, но и които не се харесват на някои страни членки. Ако Доналд Тръмп облекчи американските санкции, в ЕС ще стане много трудно една или няколко страни да не блокират подновяването им.

    Серджо Матарела

    Сицилианският адвокат, който стана президент на Италия, влиза в политиката след като мафията убива брат му. Сега 75-годишният Серджо Матарела е в окото на бурята. Той трябва да помири враждуващ и партии да управляват заедно, докато в същото време водят кампания за печелене на гласове за предстоящи извънредни парламентарни избори. Проблемът им е, че те не знаят кога той може да ги насрочи и не е сигурно дали преди това няма да се променят и правилата за гласуване. Партньорите от еврозоната следят с напрежение силно задлъжнялата страна и състоянието на банките ѝ. За разлика от Гърция или Португалия, Италия е твърде голяма, за да бъде оставена без помощ и твърде голяма, за да бъде спасена.

    Ангела Меркел

    В средата на септември германският канцлер ще се опита да получи четвърти мандат. Но европейският "лидер на лидерите" е застрашена от гняв и страх, предизвикани от решението ѝ да допусне милион търсещи убежище през 2015г. Евроскептиците от "Алтернатива за Германия" може да спечелят първите си парламентарни места и да направят по-сложни преговорите на Меркел за нова коалиция. Тя е гарант за дългогодишния ангажимент на Германия с ЕС и е ключов фактор за стабилността в Европа, разклатена от решението на британците да напуснат съюза. Но дали Меркел ще успее да направи чудеса, ако съседите ѝ започнат да отпадат?

    Мъжете в черно

    Те мразят Европа, в която живеят. Притисната в Ирак и Сирия, "Ислямска държава" разпалва гнева им и ги кара да нападат с каквото им попадне. В малко по-широк план, "мъжете в черно" олицетворяват всички неизвестни, безпрецедентни и непредвидими събития - създавани от хората или природата - които могат да разтърсят общественото мнение и да дерайлират много от европейските планове и политики през следващите 12 месеца

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини