Магистрала Тракия затворена, Бургаско е в бедствено положение

Остава в сила забраната за движение на всички моторни превозни средства по автомагистрала "Тракия" в района на Петолъчката до гр. Карнобат. Затворен за движение е и участъкът Карнобат-Бургас от автомагистралата заради верижната катастрофа с 25 автомобила, станала вчера към 18.30 часа.

Метеорологичните условия в района са влошени, съобщават от МВР.

В Бургаска област е обявено бедствено положение.

"Призоваваме всички, които са имали намерение в днешния ден да се отправят в тази посока да отменят планираното пътуване." - апелират от МВР.

Снощи премиерът Бойко Борисов свика кризисния щаб за защита на населението при бедствия и аварии във връзка с усложнената ситуация в региона.

В щаба участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, началникът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, началникът на отбраната Константин Попов и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов.

На място са съсредоточени спасителни екипи на пожарната и полицията, техника, включително и верижни машини, влекачи, снегорини.

От областния кризисен щаб съобщиха, че тежка техника от Военноморската база в Бургас и фирми се включват в освобождаването на пътя Бургас- Айтос от авариралия тир, който причини километрично задръстване.

Поради неспазените от водачите на тежкотоварни автомобили забрани за движение, в района на Карнобат-Айтос отново се е получило струпване на коли.

Това е наложило създаване на организация за повторно освобождаване на пътя. Започнало е и постепенното изтегляне на автомобилите към Бургас.
Към момента е изтеглена първата колона от 15 автомобила, подготвя се втора колона от същия брой коли. Извършва се и усилено прочистване на задната част от колоната.

От МВР апелират водачите да не се движат зад снегопочистващите машини.

Предприети са незабавни действия по евакуация на хора от заседналите коли. Желаещите са прибрани на топло, осигурени са им храна и топли напитки. След съвещание на Кризисния щаб е създадена допълнителна организация. На хората, пожелали да останат на място, е осигурено гориво.

Към момента над 200 души са върнати от колоната по трасето Карнобат-Айтос-Бургас. Евакуирани са още 120 души, на които е осигурен подслон в детска градина в Айтос, както и храна и напитки.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини