3500 души търсят разбилия се Ту-154 в Черно море

В издирвателните и спасителни операции след катастрофата край Сочи участват 3500 души, които работят на смени. 3 са основните версии, като атентат не е сред тях

Самолетът Ту-154 изчезна от радарите в 05:40 московско време (04:40 българско време) скоро след излитането си от Сочи. На борда на самолета е имало военнослужещи, представители на медии, сред които сътрудници на Първи канал и на телевизионния канал "Звезда", а също музиканти от ансамбъла "Александров", които е трябвало да поздравят за Новата година авиогрупата на руските Въздушно-космически сили в авиобазата Хмеймим в Сирия. 

В операцията са се включили и 7 плавателни съда от руския Черноморски флот, включително катерът "Суворовец", който има хидролокатор за страничен обзор, както и фрегатата "Адмирал Григорович" със специализиран хеликоптер Ка-27 и седем водолази на борда. 

Към района на операцията се приближава спасителният кораб "Епрон" на Черноморския флот, който разполага с 16 водолази и управляван дистанционно подводен апарат "Тайгер". 

Очаква се в най-скоро време в района да пристигнат и два обитаеми дълбоководни апарата на Руското географско дружество - C-Quester и C-Explorer. С това общият брой на участващите в операцията достигна 39 кораба и катера, 135 специалисти водолази и 7 дълбоководни апарата, подчертава руското военно ведомство. 

Руският транспортен министър Максим Соколов, който ръководи комисията за разследване на катастрофата на самолета, призова за разширяване на обхвата на търсенето. 

Версиите за катастрофата включват пилотска грешка, техническа неизправност на самолета или проблем с горивото. Версията за терористичен атентат не е сред основните при разследването, заяви министърът. Според него не е необходимо засилване на мерките за сигурност на руските летища.

По думите му посоката на течението на мястото на катастрофата е към райони извън границите на Русия и е възможно част от отломките да излязат от руски води. Соколов добави, че е разговарял снощи с абхазкия премиер и Абхазия е готова да съдейства на издирвателната операция. 

Тази сутрин около 30 абхазки спасители от Министерството на извънредните ситуации на Абхазия се включиха в издирването на останки от Ту-154 в залива Гагри заедно с два спасителни катера "Индиго". Едновременно продължава претърсването на бреговата зона. Вчера заради бурята е било невъзможно катерите да излязат в морето, но днес морето е по-спокойно - около три бала вълнение.

Днес в Русия е ден на траур в памет на жертвите на катастрофата. Отменени са всички развлекателни програми по телевизиите, както и в културните учреждения. Във всички православни храмове се провеждат богослужения в памет на жертвите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини