Все повече изселници напират да възстановят българското си гражданство след опита за преврат в Турция

Все повече изселници напират да възстановят българското си гражданство след опита за преврат в Република Турция и последвалата серия от терористични актове, целящи дестабилизацията на страната. Бюрата за легализация на документи в Кърджали са затрупани от работа. Служителите им сноват между Кърджали и правосъдното министерство за да уредят своите клиенти.

Доскоро тенденция за завръшане в Кърджалийско се забелязваше само сред изселниците с двойно гражданство. Около 6000 души почти трайно са се установили по родните си места. Сега обаче интерес им и у нашенци,които са се изселили по спогодби и са се отказали от българското си гражданство. Причините за това са две:ситуацията в Р Турция след опита за преврат и непрекъснатото отлагане от Запада за решаването на въпроса с отпадането на визите.

За да получат гражданство, на първо място нашенци трябва да придобият право на постоянно пребиваващи. Затова се изисква да преминат през служба „Миграция” в областната дирекция на МВР. След като получат статут, документите им за гражданство се разглеждат от министерството на правосъдието.

Напливът  на изселници,които се завръшат в родният Кърджали се отразява на купуването на недвижими имоти в града,констатират брокери на недвижими имоти. Пазаруват както заминали след 1989 г. нашенци с двойно гражданство,така и изселници по спогодби. Голям е интересът след неуспешния опит за преврат,смятат търговците на недвижими имоти. Много се търсят парцели за строеж и къщи в кв.”Байкал”.

Една от причините наши изселници по спогодби да търсят недвижими имоти в Кърджали е желанието им да получат статут на постоянно пребиваващи в България. За да стане това те трябва да имат нотариален акт за собственост в страната или договор за наем на жилище.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гю
    Гючмена Бекир
    4 -1
    17:40, 24 дек 2016
    От всичко това носи отговорност диктатора Ердоган.Без това не ни иска нашите изселници-тези който подкрепят партия Дже Хе Пе на Ататюрк.

    Аз познавам само един лидер в Турция, и той е Мустафа Кемал АТАТЮРК
Последни новини