Либийският самолет отвлечен с фалшиви оръжия

Двамата млади мъже - Муса Шаха и Ахмед Али, са отвлекли самолета "Еърбъс" А320 на авиокомпания "Африкия еъруейз" с фалшиви оръжия.

Имената на похитителите уточни пилотът на самолета Али Мила пред либийската телевизия, а според други медии двамата либийци са на по двадесет и няколко години. Пилотът каза, че Шаха и Али искали да получат политическо убежище в Европа и да създадат политическа партия, наречена "Нов Фатах".

"Първоначалните данни от съдебната експертиза показаха, че оръжията, използвани при отвличането на самолета на авиокомпания "Африкия еъруейс", са били фалшиви", заяви малтийският министър-председател Джоузеф Мускат.

Похитителите са имали в себе си пистолет и ръчна граната, а малтийски войници са открили при претърсване друг пистолет в самолета, предаде Асошиейтед прес. По думите на Мускат двамата са използвали копия на истински оръжия. Той заяви, че похитителите са се предали мирно, без да поставят условия, след като малтийските власти са настояли всички пътници да бъдат освободени. Всичките 111 пътници от самолета ще бъдат върнати в Либия след като бъдат разпитани от полицията.

Според либийската агенция по културата сред пътниците е имало 25 художници, писатели и интелектуалци от Южна Либия. Те са отивали на културен форум в Триполи.

Отвлеченият самолет "Еърбъс" А320 е отклонен към Малта, докато изпълнявал полет на авиокомпания "Африкия еъруейз" от южния либийски град Сабха за Триполи.

Всички полети до международното летище в Малта, където кацна похитената машина, бяха незабавно отклонени, а на пистата при либийския самолет бяха изпратени екипи за спешни действия, включващи преговарящи. Кризата приключи в 15,44 часа местно време.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини